top of page
Keresés

A mini kapszula - avagy hol kezdjem a kapszula ruhatáram építését



Érdekel a kapszula ruhatár, de még nem pontosan tudod, hogyan is vágnál bele? Ma egy olyan módszert mutatok, amivel egy kis, egyszerű lépésben el tudod kezdeni a kapszulád. Ha pedig megtetszik az eredmény, utána már könnyebb lesz folytatni a tervezést.


Kis időbefektetés, nagy eredmény


A módszer lényege, hogy készítesz magadnak egy mini kapszulát, ami végül is olyan, mint egy igazi kapszula gardrób, csak sokkal kisebb. Így kevesebb tervezési idővel, piciben ki tudod próbálni a gondolatmenetet és azt is, hogyan működik nálad ez az egész rendszer.


Ezeket válogasd be a tavaszi minikapszuládba


Válassz a már meglévő ruháid közül 7 darabot:

  • 2 alsó - szoknya vagy nadrág

  • 3 felső - póló, blúz, stb.

  • 2 melegebb felsőruha - pulóver, blézer, dzseki, stb.


A lényeg most is, mint minden kapszulánál, hogy a kiválasztott darabok mind jól működjenek egymással. Ha még nem ismered a kapszulázás alapjait, olvasd el az erről szóló bejegyzésünket, így már pontosan tudni fogod, mire figyelj a ruhák kiválasztásakor.


Ilyen lesz


Az alábbi példában Zöld gardróbos ruhákat hoztam neked, hogy szemléltessem, mire is jutunk a hét kiválasztott ruhadarabbal. (Kivéve a farmerdzsekit. Nálunk ilyen nincsen. De ha megtetszik, tudunk szerezni belőle. Csak szólj! :)

Persze lehet, hogy a tieid teljesen másféle darabok lesznek, de a lényege ugyanaz a dolognak.


Ezek a ruhák mind szépen illenek egymáshoz. Bármelyiket fel tudod venni bármelyikkel. Nincs olyan párosítás, ami nem lehetséges.

Összesen 21 féle különböző szettet tudnék csinálni ennek a 7 ruhadarabnak a felhasználásával, úgy, hogy 2 vagy három ruhadarabot párosítok egymással egyszerre.


Lépj tovább


Ha kipróbáltad a minikapszulát, tetszett a dolog és van kedved tovább játszani a ruháiddal, akkor készíthetsz egy másodikat, újabb 7 darabbal. Ez kb. plusz 18-21 variáció, feltéve, hogy a két minikapszula darabjait egyáltalán nem párosítod egymással.. Azaz a két minikapszula 14 ruhadarabja így 36-41 féle szettet fog eredményezni.


Kombinálj!


Ha úgy válogatod össze a második minidet, hogy a ruhák egy része illik az első darabjaihoz, akkor még több lehetőséged lesz.

Ha a két minikapszula darabjait úgy sikerül kiválasztanod, hogy minden mindenhez menni fog, akkor a 14 ruhadarabból összesen több mint 100 fajta outfitet tudsz készíteni. (Ezt már nem sikerült pontosan kiszámolni, bocsi.)

Szerintem ez egyszerűen fantasztikus! :)


Szabd a saját ízlésedre


Persze nem kell pontosan ragaszkodnod a fenti sémához, variálhatod a darabokat úgy, hogy neked megfelelőbb legyen. A lényeg, hogy a minikapszula maradjon egyszerű, hiszen ez a lényege.

Csinálhatod így is, szintén 7 darabbal:

  • 1 alsó - nadrág

  • 2 felső - póló, blúz, stb.

  • 2 ruha

  • 2 meleg felsőruha - pulóver, blézer, dzseki, stb.

Vagy így, 8-cal:

  • 2 alsó - nadrág

  • 4 felső - póló, blúz, stb.

  • 2 meleg felsőruha - pulóver, blézer, dzseki, stb.

A variációknak csak a képzeleted szabhat határt.


Kész a teljes kapszula?


Ha az első két modul mellé beteszel egy harmadikat is, akkor gyakorlatilag már készen is van a kapszula ruhatárad. Ki sem tudom számolni vajon hány lehetőséggel… :)


Ha több "életed" van


Ha többféle kapszulát kell összeállítanod (pl.: irodai, sport, szabadidős), akkor persze lehet, hogy a minik nem fogják fedni egymást. De épp ezért jobban be is tudod majd határolni, hogy melyik szerepedhez milyen ruháid tartoznak és könnyebb lesz eldöntened azt is, hogy megfelelő-e a mennyiségük.


Színesíts!


Sokszor kérdés, hogy mégis hogyan lehet színeket becsempészni a kapszula ruhatárba, mert ugye nem mindenki a szürke-fekete skálán mozog...

A minikapszulák segíthetenk abban, ha többféle színt, mintát szeretnél bevinni a ruhatáradba, akkor is, ha azok nem illenek egymáshoz.

A miniken belül szabadjára tudod engedni színes képzeleted és meg tudod találni az összetartozó darabokat. Ha emiatt 1-1 mini legtöbb darabja nem lesz a többi pici kapszulával kombinálható, akkor sem fogsz kifogyni sosem az új outfitekből, hiszen tudni fogod, hogy minden 7 ruhádra legalább 18 szettet tudsz kreálni.


Na, mit szólsz az ötlethez? Kipróbálod? :) Ahogy mindig, most is várjuk a kérdésedet, hozzászólásodat lent kommentben!


Nóra


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!


Fotók: People Tree

bottom of page