top of page
Keresés

Ezeket vettem 2020-ban

Ez a bejegyzés egy Insta posztnak indult, de úgy tűnik, túl hosszú lett. Így beköltözött inkább a blogra. :)


Miután nemrég az egyik Fenntartható ruhatár kihívásos poszt alatt feljött, hogy ki hány ruhát szerzett be idén magának, én is utánajártam a dolognak a saját ruhásszekrényemben.

Összeszámoltam, utánagondoltam, le is írtam mindent, ami eszembe jutott a dologról.


Azért tartom nagyon fontosnak beszélni erről, mert idén rekord mennyiségű ruhát szereztem be a ruhatáramba. És szerettem volna, ha tudod, nincs veled semmi baj, ha nem évi 1-2 ruhát veszel magadnak. Az élet hoz olyan időszakokat, amikor fel sem tűnik és elszalad egy év vásárlás nélkül. De hoz olyan éveket is, amikor még a minimalista, tudatosan vásárló ember is sokat vásárol. Nekem 2020 ilyen év volt. És nem szégyellem. :)Csapjunk hát bele!


31 db ruhával bővült a ruhatáram 2020-ban. Azaz igazából csak 28-cal, mert 3 vásárlásomból eladás lett, méretprobléma miatt.


Lassan 5 éve van kapszula ruhatáram. Ez alatt az idő alatt sok darabtól megváltam. Sokat elhordtam, sokat kihíztam, sok régi darabnál rájöttem, egyszerűen nem szeretem.


Időközben voltam terhes, majd picibabás anyuka. 3 éve itthon vagyok (azaz nem járok irodába dolgozni, mint azelőtt -ez egy teljesen másfajta élet). És jelenleg 13 és fél kilóval vagyok több, mint amennyi 5-6 évvel ezelőtt voltam. (De volt ez 15 is.) Ráadásul kiszélesedett a csípőm is. (Szülés előtt, közben után... fogalmam sincs mikor. :D )

Ezeket még leírni is furcsa egyébként. Hatalmas változások!
Amióta itthon vagyok (ez épp karácsonykor lesz 3 éve), sokáig nem vásároltam ruhákat. Csak néhány, terhesség alatt hordott darabot és párat még a szoptatás kezdetén.

Ezek már nincsenek meg. Hiába próbáltam olyan darabokat választani, ami majd később is jó lesz. Nem sikerült.


Idén jócskán pótoltam a "lemaradásom": 28 ruhadarab


Még én is meglepődtem a számon.

Rögtön az év első napján döntöttem úgy, hogy az, akkor a Zöld gardróbban árult, Tao nadrág után bizony nem szeretnék tovább ácsingózni. (Már nyár óta nézegettem, hogy de szeretnék én is egy olyat.) Így kezdődött az év. Úgyhogy bekerült, akkor második őszi/téli nadrágként a ruhatáramba.

Igen, egy darab utcai nadrágom volt addig. De voltak mellette leggingsek is. Az majdnem nadrág. :)


A februári “Tökéletes otthoni ruhatár” kihívás során rádöbbentem, mennyire nem figyeltem az otthoni ruháimra. Azokra, amikben a nap 24 órájából minimum 20-at (de mostanában inkább 23-at) töltök.

Olyan dolgokat hordtam, amiknek majdnem mindegyike szebb napokat látott utcai ruhákból lett otthoniasítva. És akkor már két éve voltam folyamatosan itthon. A ruháim végigcsináltak velem egy jó pár hónapot kisbaba mellett, amikor, ne szépítsük, folyamatosan le voltam hányva. Így folyton mosni kellett őket.

A baba megnőtt, ezek a napok elmúltak, a ruhákon viszont látszott a nyomuk.


Így ebben az évben 6 új otthoni darabot szereztem be, plusz egy pizsialsót, mert kb. 2 éve egy pizsamaalsóval navigáltam. Elegem lett a folytonos pizsi mosás taktikázásból. :)

Lett egy új melltartóm, 3 sima bugyim, 2 menstruációs bugyim és 2 pár új zoknim is az év folyamán.

Ősszel ezekhez, a ruhatáram műanyagmentesítése során hozzájött még 2 pulcsi, amit a Kedvesem régi szobájában lomiztam az anyukájánál. Ezek már anno is turiból jöttek szerintem.


Szintén a műanyagoktól megszabadulás jegyében egyébként több darabot is elengedtem és beszereztem az év során az utcai ruhatáramba. Legutóbb a Cody pulcsit a Zöld gardróbból.

Az új ruháim nagy része egyébként innen, a Zöld gardróbból van. Gondolom, ez nem meglepő. :)
Jó néhány utcai darabomat is átminősítettem egyébként idén itthoninak. Ezeket pótlandó bekerült 2 atléta, 6 rövid ujjú felső/póló és egy hosszú ujjú a szekrényembe, immár nem műanyag, hanem természetes anyagú darabok.

Valamint ősszel, egy leárazáson, lecsaptam egy nyári nadrága, amivel már 2!! éve szemeztem.


A leggingst amúgy, ami most épp rajtam van, ahogy írom ezeket a sorokat, kb. 4 éve hordom itthon. Kezdi teljesen megadni magát... szóval ha idén nem is, de jövőre már sejtem mi lesz az első darab, amit pótolnom kell majd... :)


A sok új ruha valószínűleg annak is köszönhető, hogy nagyon sokáig éltem a régi dolgaimból. Hát, azok mostanra tönkrementek.

Ráadásul mostmár könnyen jutok hozzá fair trade, minősítetten egészség- és környezetbarát ruhákhoz, innen a Zöld gardróbból. Végre! :) Így könnyebb nekem is a vásárlás. Hiszen, ezért hoztam létre ezt a boltot, hogy Magyarországon is elérhetőbbek legyenek ezek a csodás ruhák.


Ez volt az én nagy 2020-as vallomásom. Remélem segít neked is kicsit átgondolni, hogy te hogyan "teljesítettél" idén. :)


Mind mindig, kommenetben várom kérdésed, észrevételed, véleményed!


Nóra
Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

Comentarios


bottom of page