top of page
Keresés

Gardróbkihívás - fedezd fel a ruhatárad - 2. félidő

Két részben összeszedem a gardróbkihívás feladatait és az általam adott "megoldásokat", gondolatébresztőket, hogy bármikor vissza tudd nézni, akkor is, ha nem valós időben találkoztál a játékkal. Most a második részt olvasod. :)


Ha még nem találkoztál a bevezető bejegyzéssel, kérlek mindenképp ott kezdd el az olvasást! Megtudhatod belőle, miről is szól pontosan ez az egész. Az első félidőről pedig itt olvashatsz.


Ha most kezded a kihívást, kérlek, ha van kedved, a feladatokról készíts egy-egy fotót és oszd meg velem a gondolataid Instagramon vagy a Facebookon! Használd a @zoldgardrob -ot és a #zoldgardrob -ot, hogy megtaláljam a posztodat!⁠


És ne feledd, a feladatok során vedd fel a ruháid, viseld őket, tapasztald meg a jót és a rosszat egyaránt! Gyűjts élményt a ruhatáradról, figyeld magad, miközben hordod az egyes darabokat! Légy tudatos!⁠




Van olyan ruhád, ami ott lóg a szekrényben, tetszik is, de amikor felveszed

feszengsz benne?⁠ Vajon ennek mi az oka?⁠ Lehet rajta változtatni?⁠ Bár azt mondtam a kihívás elején, hogy ez most nem a lomtalanításról szól, mégis, azt tanácsolom, ha nem lehet változtatni a helyzeten, engedd el a ruhát. Nincs rá szükséged.⁠

 

Ami nem stimmel, az nem más, mint ennek a ruhának a dereka. Már évek óta "küzdök" vele. Kiemeli a hasam, nagyon előnytelen és ezért nem érzem jól magam benne. Pont emiatt, csak pulcsival szoktam felvenni, mert akkor ez nem látszik. Amúgy a ruha nagyon kényelmes és szép is. De itt az ideje belátnom, hogy ennek így semmi értelme. Gondolom már kitaláltátok, hogy nem is volt rajtam túl sokszor idén... És nem is lesz. Ugyanis búcsút intek neki. Egyszerűen ez a szabás nem nekem való. Pont.





Hordd 3 napig folyamatosan ugyanazt a ruhát! Mit szólsz az ötlethez? Melyik ruhá(i)dat választottad? Miért pont azt, azokat?⁠

 

Úgy érzem, velem simán megesik, hogy 3 napig ugyanazt a ruhát hordom, nem hiszem, hogy különösebben meglepő dolgok fognak történni. De lássuk mi sül ki ebből! :) De miért is érdekes ez a feladat? Van, aki szerint kétszer egymás után felvenni ugyanazt a ruhát, ciki. Van aki szerint az a ciki, ha valaha az életben kétszer veszi fel ugyanazt... De talán magyar viszonylatban ez utóbbi nem életszerű hozzáállás, szerencsére. Mindenesetre sokunkban ott van egy eltemetett félelem, hogy ki fognak nézni bennünket, ha ilyet teszünk. Ennek a boncolgatása és a mítosz lerombolása a cél a mostani feladattal, de sok egyéb dolog is kiderülhet a dolog kapcsán. Néhány nap múlva találkozunk!





Van olyan ruha a szekrényedben, amit megbántál, hogy megvetted? Azért szoktad hordani? Miért gondolod úgy, hogy nem kellett volna ez neked?⁠

 

⁠Két olyan ruhát is hoztam ma, amit kicsit megbántam, hogy megvettem. Előrebocsátom, mindkettőt hordom. Szeretem is őket. De azért nem maradéktalan a szerelem.

Az első ruha ez a szürke tunika, amit nem is olyan régen (2019. tavaszán turiztam). Szép is, tetszik is. Akkor miért is bántam meg, hogy megvettem? Azért, mert kb. 95% poliészter az anyaga. Igazából hálás vagyok ennek a darabnak, mert ez döbbentett rá, hogy mostantól, ha lehet, nem szeretnék több műanyag ruhát behozni az életembe. Nem mondom, hogy mindenáron el fogom kerülni ezentúl, de ahol megoldható, hogy természetes anyagú ruhám legyen, ott meg fogom oldani. Ez a darab pedig mindig elmékeztet az elhatározásomra, amikor viselem. Így kicsit keserédes a dolog... :)

A második képen lévő póló fenntartható márkától származó, újonnan vásárolt darab. Igazából valószínűleg visszaküldtem volna, ha nem olyan messziről rendeltem volna, mint ahonnan. Amikor felveszem jó benne lenni és szeretem is, de nem annyira, mint szerettem volna. Amikor megrendeltem, teljesen másképp képzelet el azt, hogy milyen lesz az anyaga. És ezt azóta sem tudtam teljesen megbocsátani szegény pólónak. Főleg mivel sokkal vastagabb, mint szerettem volna és így a nagyobb nyári melegben nem is tudom hordani. Nade, túl lehet ezen is lépni. De mivel őszintén akarok a megbánós kérdésre válaszolni, így muszáj volt ez a pólót is belevennem a mondandómba... :)




Milyen volt a "3 nap egy ruhában" kísérlet? Hogy érezted magad? Mindent tudni szeretnék! :)⁠

 

Kétféle kapszulám van. Egy utcai és egy itthoni. Az utcai ruháim, azok, amiket látni szoktatok itt legtöbbször. Az itthoniak pedig főleg a koszolható, túl lyukas, kinyúlt darabok, amik valaha kedvenc utcaiak voltak, de ma már nem ütik meg a szintet.

3 okból hordok itthon másféle ruhát, mint utcára: 1. Sajnálnám kidobni a régi szeretett darabokat. 2. Amikor főzök, nem hordok kötényt, így sokszor koszos lesz a ruhám. 3. Ha nem főzés, akkor evés közben lesz koszos (általában nem a saját étkezésem, hanem a gyereké a ludas). :)


Szóval a 3 napos kísérletet megcsináltam itthoni és utcai ruhával is. Nyilván senki semmit nem vett észre belőle, hiszen nem sok emberrel találkozom mostanában. :) Itthoni ruhából nem egyszerű kivitelezni a dolgot, ételmaradékos darabokat nem szoktam felvenni már másnap... Az milyen lenne már? :)

Aztán a 3 nap egymás után pl. kabátnál egyáltalán nem nagy szám. Mivel egy igazán meleg télikabátom van, így ott kb. 90 napos "egymásutánozás" van. Lehet, hogy nem én vagyok ezzel az egyetlen...?

Ami tutifix kiderült (persze ez nem újdonság), hogy "műanyag" felsőkkel azért a 3 nap nem mindig fog működni. A természetes anyagú ruháknak szerintem ez meg sem kottyan. Főleg így télen. Hacsak nem hardcore edzősruha, mert akkor azért lehetnek problémák. :) Meg persze attól is függ, hány órát van rajtad egy nap a ruhád...

Egy szó mint száz, az az igazság, hogy ezt a feladatot inkább emberkísérletnek szántam. Azaz, hogy mit szól a viselő és mit szól a környezete az ismétléshez. De nálam nem volt nagy hatása a dolognak, mivel engem nem zavar az ismétlés (bár magamtól általában teljesen ugyanazt a szettet nem szoktam felvenni egymás után két nap, de ez csak a saját szórakoztatásomra van). Más meg nem látta, így ilyen szempontból nem volt sikeres a kísérletem.




Tegyél el minden olyan ruhát a szekrényedből, ami nem jó rád (túl nagy, vagy épp túl kicsi)!⁠ Ha van kedved, menj egy kicsit tovább, és rakj el minden olyat is, amiről a hónapban megállapítottad, hogy nem való neked, nem szoktad hordani, nem a stílusod, kényelmetlen, stb.⁠ Tedd őket egy dobozba, az ágy alá, egy félreeső polcra, mindegy hova, csak ne legyenek szem előtt. (Később eldöntheted, hogy mit csinálsz velük. De ha nem fogod őket hordani, mindenképpen érdemes egy jó helyet találni nekik valaki másnál.)⁠ Legyen a szekrényed egy olyan hely, ahol bármihez nyúlsz, fel tudod venni anélkül, hogy rosszul éreznéd magad. Tudom, ez lehet, hogy kicsit több idő, de nagyon megéri kipróbálni!⁠ Miket raktál el?⁠

 

Ezeket tettem el:

1. A csíkos inget, amiről kiderült, hogy nem tudom "téliesíteni". 2. Egy leggingst, mert rájöttem, hogy csak ősszel és tavasszal hordom. 3. A szép kardigánt, ami csak egy dologhoz megy a téli kapszulámban. 4. A ruhát, amiben rosszul érzem magam, és nem akarom többet hordani. 5. És még egy ruhát, amire szintén igaz a fenti állítás és már évek óta próbálom működésre bírni, de be kell látnom, nem fog menni.

Ez utóbbi kettőtől el is búcsúzom, a többit csak elteszem tavaszig.

Nagyon jót tett nekem ez a kis januári gyakorlat, hogy közelebbről, néha más szemmel vizsgálgattam meg a ruháimat, mint általában. Az 5 ruhadarab, az gyakorlatilag a teljes téli kapszulám (sál, sapka, kabátot is beleértve) több, mint 10%-a. Azért ez nem semmi! :)




Melyik a kedvenc fenntartható forrásból származó ruhadarabod?⁠ Mitől fenntartható? Turiztad, egy fenntartható márka ruhája, cserélted, örökölted, te magad készítetted, vagy más?⁠ Miért szereted annyira?⁠

 

A kedvenc fenntartható darabot nem volt könnyű kiválasztani. Végül a Tao nadrágra esett a választásom.

Egyrészt azért, mert ez a legújabb darabom, másrészt pedig, mert hónapokig ácsingóztam utána, míg végül eldöntöttem, minimalizmus ide vagy oda, nekem kell ez a nadrág! Olyan, mint egy finom, kényelmes, biopamut álom. Mást nem is tudok mondani róla.

Egyébként a Zöld gardróbból van, emiatt is nagyon közel áll a szívemhez.





És akkor most lássuk hova jutottunk az egy hónap alatt! :) Muti újra a ruhatáradat!⁠ Van változás a hónap elejéhez képest? Most, amikor ránézel, hogyan érzed magad, mi jut eszedbe? Hatással volt rá a közös gardróbkihívásunk? Hogy tetszett a játék? Nagyon kíváncsi vagyok mindenre!! :)⁠

 

Hát, ennek a hónapnak is vége van, így véget ért a gardróbkihívás is. ilyen lett az én ruhatáram. Ránézésre, külső szemlélőnek nem változott sokat. Én viszont most másképp tekintek a ruháimra.

A sok gondolkodás, nézegetés, kicsit a dolgok mélyére ásás, sőt, még az is, hogy lefotóztam magam egy-egy összeállításban, segítettek újra közelebb kerülni a ruháimhoz és újra meglátni őket.

Azért is találtam ki ezt a kihívást, mert bevallom, kicsit úgy éreztem, unom már a ruhatáram. Most, hogy túl vagyunk rajta, már tudom, nem a ruhákat untam, inkább az volt a baj, hogy folyton ugyan azt a pár darabot hordtam, megszokásból, azon kevés alkalmakkor, amikor kitettem a lábam itthonról. És igazából itt van a dolog kulcsa... Hogy keveset járok el. És így igazából nem is nagyon használom ki a ruhatáram adta lehetőségeket.

A hónap folyamán tettem erőfeszítéseket, hogy ne üljek folyton itthon. Jó érzés volt kicsit kimenni a világba (és nem csak a játszótérre). És az is eszembe jutott, hogy érdemes lenne átnézni az itthoni ruháimat is, mert ott bizony elférne némi változtatás, hogy jobban érezzem magam a bőrömben itthoniban is, minden nap. Hiszen mostani életem nagy részét mégiscsak ezekben a ruhákban töltöm...


VÉGE. :)


Nagyon köszönöm mindannyiótoknak, akik együtt csináltátok velem a kihívást! Óriási élmény volt! :)


Mint mindig, kérdésed, megjegyzésed kérlek oszd meg velünk lent kommenetben!


Nóra




Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page