top of page
Keresés

Mekkora egy kapszula ruhatár?
Sokan talán megrettennek, amikor arra gondolnak, hogy egy kapszulányi ruhájuk van csak a szekrényben. Pedig ez nem is olyan ijesztő, ha jobban belegondolunk. Persze egyből jön a kérdés: mennyi ruhára is kell gondolni pontosan ebben a "belegondolásban"? :) Mekkora valójában egy kapszula ruhatár?


Egy "biztos": kisebb


A kapszula gardrób egyik fontos jellemzője, ami megkülönbözteti a hétköznapi ruhatártól, hogy kisebb. Nade minél is kisebb pontosan?

A bejegyzés írásának ezen a pontján elkezdtem vadul guglizni, hátha találok valami jó kis számot, vajon az emberek mennyi ruhát is tartanak otthon, de rájöttem végül, hogy nem a statisztika számít. A fontos az, hogy neked, mennyi ruhád van. (Vagy mennyi volt, mielőtt elkezdtél kapszulázni.)


A 80-20 szabály szerint ruháink 20%-át hordjuk az idő 80%-ában. Tedd a szívedre a kezed, veled is így van ez? Ha nem is pontosan ilyen arányban, de azért sokunkra igaz ez az állítás.

Arról viszont nem szól a dolog, hogy a maradék 80%-nak, amit csak ritkán hordunk hány %-a az, amit soha de soha nem veszünk fel, vagy felvesszük, de megbánjuk, mert nem érezzük jól magunkat benne. Pedig ilyenek is vannak...


Ezek alapján kiindulásképpen mondhatjuk azt, hogy a kapszula ruhatár kisebb, mint az ami a fejedben van, ha egy átlag ruhatárra gondolsz, de nagyobb, mint az a ruhatár, amitől félsz és már túl kicsinek érzed. :) Hiszen a kapszula gardrób lényege nem az, hogy sanyargasd magad azzal, hogy nincs elég ruhád, hanem az, hogy egy olyan jól átgondolt kollekció lógjon a szekrényben, aminek minden darabját tudod használni és szívesen is teszed ezt, s mellyel összességében véve elégedett vagy.


Milyen számokkal dolgoznak mások?


Kezdjük egy nagyon leegyszerűsített példával. Egy kapszula ruhatár állhat akár 12 ruhadarabból is. Miért ne?

Vegyünk egy nyári példát: Ha van 2 szoknyád, 3 shortod és 5 felsőd, plusz 2 szabadon választott melegebb darab a hűvösebb napokra, azzal azért elég messzire eljutsz, amennyiben a ruhadarobok jól kombinálhatóak egymással. És mivel a kapszulázás egyik alapja a kombinálhatóság, ez adott lesz.

Így végig tudsz csinálni 25 napot, (azaz majdnem egy egész hónapot!) úgy, hogy nem volt rajtad kétszer ugyan az a felső-alsó párosítás.

Ez azért nem olyan rossz... :)Már nagyon kevés ruhából is lehet változatosan öltözni, amennyiben sikerül úgy összeválogatni őket, hogy mindent mindennel szívesen viselsz. A fenti példában 7 Zöld gardróbos ruhadarab összesen 12 különböző szettet alkothat, hiszen minden mindennel kombinálható.A legtöbben 33-37 közötti számra esküsznek


Ez már jelentősen több, mint a 12. Bár az is igaz, hogy sokan úgy számolják a ruháikat, hogy a cipőket és még a kiegészítőket (táska, sál, öv, kalap, stb) is beleszámolják a bűvös számba. Így konkrétan ruhadarab azért kevesebb marad. Vannak viszont akik a harmincakárhány ruhán felül számolják ezeket. Azaz nem veszik bele a kapszulába őket.


Igen, persze, hogy most is te döntesz! :)


Ebből is látszik, hogy a szám csak egy segítség lehet, ami felé tudsz haladni, főleg a kapszulázás elején. Segít kicsit jobban mederben tartani a dolgot, könnyeb vele kialakítani a ruhatáradat.

De egy idő után már nem fogsz számokhoz igazodni a tervezésnél, mert fogod érezni azt, hogy mennyi az, amivel te jól működsz és boldog vagy.

Ha a te kapszulád 60 darabból áll, de 400-ról tornáztad le magad, ráadásul a készítése közben szem előtt tartottad a kapszula ruhatár "szabályait", akkor ember legyen a talpán, aki rádbizonyítja, hogy a te ruhatárad nem egy kapszula. Meg amúgy is, miért akarná ezt bárki bizonyítani? :)


Meg persze minden relatív, most is


Ráadásul ezek a számok, amikről beszéltünk, mind egy-egy szezonális kapszula méretetét jelentik. Azaz nem azt mondják, hogy egy kapszula gardrób tulajdonosának 35 db ruhája van. Hanem azt, hogy ennyi ruhát választott ki az éppen folyó évszakra és ezeket használja, ezekből öltözködik ebben a 3 hónapban. Ettől lehet még neki eltárolva száz másik ruhája, amit más évszakokban hord és cserélgeti őket kapszuláról kapszulára.


Nyilván, ha valaki hosszú távon a kapszula gardrób útját választja, az nem biztos, hogy 150-200 ruhadarabot akar forgatni harmincasával minden három hónapban. Hiszen a kapszulázás egyik nagy előnye, hogy egyszerűsít a ruhatáradon (amenniyben neked szükséged van erre). Ebben az esetben pedig az elpakolt ruhák mennyisége idővel azért elég valószínű, hogy csökkenni fog... :)


Neked mennyi az annyi? Írd meg nekünk kommentben!


NóraA fotóért köszönet Balla Gabinak és Halmai Gyöngyinek! :)
Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

Comments


bottom of page