top of page
Keresés

Ruhatár lomtalanítás - a hogyanok




Az előző bejegyzés arról szólt, hogy miért lehet érdemes lomtalanítani és hogy ez vajon összeegyeztethető-e a fenntartható életmóddal. Ma pedig hoztam néhány hasznos tippet, arra az esetre, ha úgy döntöttél, szeretnél a tettek mezejére lépni. Ezeket használhatod a ruhatárad szelektálására, de akár az egész otthonodra is alkalmazhatod, hiszen az alapok mindig ugyanazok: Ha valami nem ad értéket az életedhez, érdemes elengedni, ezzel több levegőt, teret biztosítani magad számára.


A haszontalan és nem szeretett tárgyak negatív hatással vannak ránk, akár tudatosul ez bennünk, akár nem. Amióta törekszem arra, hogy csak szeretett és hasznos dolgokkal vegyem körül magam, az egész életem megváltozott. Szó szerint kifordítottam ezáltal sarkaiból a saját világomat. Érdekes módon pedig, mindez a ruhatáramnál kezdődött. 


Pakolj ki mindent!

A válogatás akkor megy a legjobban, ha mindent kiveszel a szokásos helyéről. Enélkül is lehet persze lomtalanítgatni, de nem lesz olyan hatásos. Ha még nem próbáltad ezt a módszert, tedd meg, nagyon érdekes tapasztalat!


Szedd ki tehát az összes ruhádat a szekrényekből, fiókokból, mindenhonnan! Ha túl sok ruhád van, vagy túl kevés időd, csinálhatod úgy is, hogy kategóriánként haladsz: pl. ma csak nadrágok, holnap csak fehérnemű. De ha meg tudod oldani egyben, az a legtutibb.

Ha még ez sem működik valamiért, úgy is csinálhatod, hogy egyszerre egy polcot, vagy fiókot ürítesz ki. Bár a kategóriákkal azért könnyebb dolgozni, mert akkor mindent látsz egyben, és könnyebb jó döntést hozni. Ha polconként haladsz, lehet, hogy megtartasz egy fehér pólót, ami végül is elmegy. De ha minden fehér pólódat együtt néznéd át, akkor egyből világos lenne, hogy ez a darab közel sincs olyan állapotban, mint a többi és tuti biztos, hogy mindig egy másikat választanál ehelyett, amikor öltözöl.


Minek ez a felesleges macera? Hiszen a szekrényben is látom, hogy mim van...


Amellett, hogy a ruha (vagy bármi más, amit épp válogatsz) kiszakad a megszokott környezetéből, ahol már megszokta a szemed, hogy ott van, azért is jó ez a módszer, mert így minden egyes darabot a kezedbe tudsz fogni. Ez nagyon sokat segít jó döntést hozni. Marie Kondo is ezt javasolja, ő pedig azért eléggé benne van a témában. ;)

Plusz, így ki is tudod kicsit takarítani a szekrényed mielőtt visszapakolsz. Az sosem hátrány.


Marie Kondo csodafegyvere


Ha egyetlen "egyszerű" lépésben akarod eldönteni hogy menjen vagy maradjon valami, akkor ajánlom a Konmari kérdést: Örömet okoz?

Ezzel az egyetlen kérdéssel Marie Kondo már a fél világnak segített megszabadulni a feleslegtől. Ő valahogy úgy magyarázza ezt, hogy amikor a kezedbe veszel egy tárgyat, akkor érezni fogod, hogy megcsillan-e benne az a kis szikra, amitől számodra különlegessé, örömet sugárzóvá válik. Nyilván ez nem egy tényeken alapuló döntés, inkább az érzelmek felől közelíti meg a dolgot. Egy kis fantáziával és gyakorlással viszont nagyon jól használható. Én a mai napig alkalmazom. :)

Természetesen ez nem szentírás, ahogy semmilyen szelektálós tanács sem az. Egy munkahelyi egyenruha például lehet, hogy nem kifejezetten sugároz örömöt magából, de nagyon hasznos lehet, ha meg akarod tartani az állásodat, amibe jársz benne... :P


Nagyon igen, nagyon nem


Ha az "örömet okoz-e" kérdés nem áll közel a szívedhez, egyszerűsíthetsz rajta és kezdheted a lomtalanítást azzal, hogy először a kedvenc ruhadarabjaidat választod ki, amiket imádsz hordani. Tedd vissza őket a szekrénybe. Milyen érzés rájuk nézni?

Ez a módszer azért is jó, mert a kedvencek segítenek felállítani egy standardot a többi ruha számára, amit ha egyértelműen nem érnek el, akkor azoktól nyugodtan el lehet köszönni.

És ez a következő lépés is egyben: válaszd ki azokat a darabjaidat, amiket biztosan tudsz, hogy nem szeretsz, nem akarod hordani, csak foglalják a helyet, már nem kellenek, nem adnak semmilyen értéket az életedhez.

Csak ezután dolgozz a többivel tovább. Amik nem kerültek be sem a kedvencek közé, sem az abszolút nem kategóriában, ott kezdődhet majd a fejtörés: megtartsd-e vagy sem?


Az évszak "probléma"


Bár az elején azt tanácsoltam, vedd elő az összes ruhád és nézd át mindet (ezt még mindig tartom), azért van néhány olyan kategória, aminél, miután kiválasztottad a biztos igeneket és nemeket, lehet hogy inkább elpakolni érdemes, mint tovább válogatni. Ezek pedig az éppen aktuális évszaktól nagyon távolálló ruhák.

Nem tudom te hogy vagy vele, de nyáron én képes lennék kilomtalanítani az összes téli pulcsimat, annyira nem vagyok ráhangolódva a témára, télen pedig majd ott állnék egy szál meleg ruha nélkül... Na jó, kicsit lehet, hogy túloztam. :) De a lényeg, hogy van az a nyári hőség, amikor nagyon nehéz beleélnem magam a gondolatba, hogy milyen lenne téli darabot viselni. Ilyenkor a döntést inkább későbbre hagyom.


Az emlékek


Ne a ruháiddal együtt lomtalanítsd az olyan darabokat, amiket azért tartottál meg, mert szép emlékek fűznek hozzájuk. Ez egy teljesen külön kategória és nem érdemes mással keverni.

Viszont az ilyeneket, ha már nem hordod, ne is tartsd a ruháid között, hiszen nem ott van a helyük. Ezek nem ruhák, emlékek.




Kell egy kis szünet?


Ha belefáradsz a válogatásba és főként a sok döntés meghozásába, érthető. Pihentesd egy óráig, egy napig, egy hétig a dolgot. Adj annyi időt magadnak a folyamatra, amennyire csak szükséged van.

Amúgyis, valószínűleg több körös lesz a válogatás. Egyrészt mert bele kell jönni, gyakorolgatni kell. Másrészt mert azért a ruháink mindig használódnak, mi változunk, jönnek újak, s a régieknek lehet, hogy mennie kell.


Ne akard elsőre tökéletesen csinálni a lomtalanítást! Amúgy is, talán már tudod, hogy mi a véleményem a tökéletes ruhatárról: szerintem nem létezik.


A kedvenc tippem: készíts kapszula ruhatárat!


Ha te is a lassú víz partot mos típus vagy, mint én, a kapszula ruhatár készítés nagyon sokat segíthet hosszútávon a lomtalanításban. A kapszulázás segít jobban megismerni a ruháid, önmagad és az igényeidet, szükségleteidet. Így pedig már könnyebb lesz eldönteni, hogy minek van és minek nincs helye az életedben.


Ezzel zárom is ma a tippek sorát. Ha úgy érzed, ennél azért több támpontra van még szükséged egy jól sikerült válogatáshoz, ne aggódj! A következő bejegyzésben hozok olyan kérdéseket, gyakorlatokat, ötleteket, amik segítenek a gondolkodásban és a döntésben.


Addig is, mint mindig, ha úgy döntesz, megválnál valamitől, kérlek tedd azt felelősen! Keress jó helyet a ruháidnak. És kérlek, soha ne dobd őket a kommunális szemétbe, mert az azt jelenti, hogy biztosan nem lesz esélyük arra, hogy más tulajdonosnál vagy más formában tovább használják őket.


Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van, a Zöld gardróbban mindig nyitott fülekre találsz. Írj nekünk kommentben vagy lépj velünk kapcsolatba a neked legszimpatikusabb módon. :)

Nóra



Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!



Fotók: Media from Wix, Unsplash

bottom of page