top of page
Keresés

Így készíts kapszula ruhatárat - az alapok - 1. rész



Készen állsz arra, hogy elkészítsd a kapszula gardróbod? Akkor a legjobb helyen jársz. Ebben és a következő bejegyzésben ugyanis megtudhatsz mindent arról, hogyan kezdj bele a kapszulaépítésbe.


Néhány jó tanács


A célja ennek a két bejegyzésnek, hogy ötleteket adjon és egy kis útbaigazítást, hogyan is indulj el a kapszula gardrób felé vezető úton. Itt az elején jó, ha vannak szabályok, amikhez alkalmazkodhatsz, mert segítenek belépni a helyzetbe, kipróbálni magad.

Amikor pedig már jobban benne vagy, kezdj majd el alakítani a szabályokon úgy, ahogy neked megfelelőnek tűnik! Ne kényszeríts magadra semmit, amit nem érzel magadénak!

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden szokatlan vagy kényelmetlen dolgot kerülj el. Azok azok a feladatok, amik már a komfortzónádon kívül esnek és potenciális fejlődési lehetőséget biztosítanak, na meg kaland van bennük! :)


Adj időt magadnak! A kapszulázásban az a tükk, hogy minél többet csinálod, annál jobban fog menni, hiszen annál jobban megismered önmagad és az igényeid. Ezért ne siesd el, hagyj teret és időt arra, hogy tapasztalatokat gyűjts!


A fentiekből következik, hogy ez bizony nem egy egyszeri munka. Állandóan átalakuló, élő folyamat. Te is folyamatosan változol és az életed is, így a ruhatárad is fog. Ezért nincs is véglegesen kész, és főleg nincs tökéletes kollekció, hiszen ahogy a világod, az igényeid alakulnak, úgy fog a kapszulád is változni velük együtt.


Színtípus és testalkat elemzés


Ha az érdekel, milyen színek illenek hozzád, vagy milyen ruha való a testtípusodhoz, akkor nem jó helyen jársz. Ugyanis én annak vagyok a híve, hogy ami jólesik, azt viseld. :) Tudod, azt, ami igazán jó érzést kelt benned, amiben tényleg jól érzed magad.


De ne érts félre, nem azt mondom, hogy ezek az elemzések nem jó dolgok. Csak azt, hogy itt most nem ezzel fogunk foglalkozni. Az ilyen tanácsadások nagyon sokat segíthetnek abban, hogy jobban megismerhesd az igényeid. Ha úgy érzed, hogy erre van szükséged, akkor mindenképp keress egy szakembert! Biztos, hogy segít elindulni majd abban, hogy ki tudd alakítani a saját stílusod.


Amit viszont kérlek, hogy mindig tarts szem előtt: Megérdemled, hogy jól érezd magad a ruháidban! Ezért saját magadnak öltözz, ne másoknak!

A legfontosabb az, hogy te mit gondolsz. Mindenki más véleménye, csak az: egy vélemény. A jótanács jó dolog, hasznos is lehet. De hallgass a szívedre is mindig, hiszen te tudod, hogy mi a legjobb neked.


Lomtalanítás


Ha úgy érzed, nagyon vágysz már rá, akkor lehet az egész folyamatot egy lomtalanítással kezdeni. De én külön nem buzdítalak még erre, mert úgy érzem, jobb először kipróbálni a kapszulázást, megismerkedni kicsit magaddal, mert utána tisztábban fogod látni melyik az a ruha, aminek már nincsen helye az életedben.

Úgyhogy, ha vissza tudod fogni magad, akkor várj még egy kicsit a szelektálással! :)


A nulladik lépés


Előkészítő lépésként, ha még nem csináltad meg, ajánlom a Zöld gardrób januári Gardrób kihívását, mely segít megismerkerni a ruhatáraddal és tökéletes előkészítése annak, hogy jól működő kapszulát tudj kialakítani.


Hangolódj rá!

Gondolkodj, nézelődj, álmodozz egy kicsit! Képzeld el milyen ruhatárat szeretnél! Milyen érzéseket, hangulatokat tükrözzön? Ülj le egy kicsit a Pinterest mellé és gyűjtögess képeket, amik megfognak, kedvenc ruhákról, kombinációkról. Még ne keress túl konkrétan, csak add át magad az ábrándozásnak egy kicsit.


Válassz néhány kulcsszót, amik tükrözik a stílust, amit a magadénak érzel.

Nőies, vagy inkább fiús? Sötét, sokszínű, pasztell, vagy monokróm? Laza, elegáns, klasszikus vagy inkább boho? Komoly, könnyed, vagy uniformis jellegű? Bármilyen szó jó lehet, ami leírja a stílust és az érzést, amit szeretnél, hogy tükrözzön a ruhatárad.

Az én kulcsszavaim: az" egyszerű", a "laza", a "kényelmes" és a "mosoly". Mik a te szavaid?

Hogy érzed? Felkészültél a kapszulázásra? A következő bejegyzésből minden gyakorlati lépést megtudhatsz, amit az első kapszulád megépítéséhez csak tudnod kell.


Mint mindig, a kérdéseid, megjegyzéseid várom lent kommentben.


Nóra



Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page