top of page

 Az én történetem 
- fenntartható divat, minimalizmus és sok minden más

A Zöld gardrób története jó néhány évvel ezelőtt kezdődött, bár akkor ezt még nem is sejtettem. Felfordulás volt az otthonomban és az életemben, legalábbis úgy éreztem. Talán nem is tudatosult bennem, de kerestem valamit, ami segít megnyugodni, kiteljesedni, megtalálni a saját utam a mindennapok sodrása közepette.

Ekkor kezdtem el intenzíven lomtalanítani otthon és ennek során találkoztam a kapszularuhatár fogalmával, ami azonnal magával ragadta a képzeletem és, mint később kiderült, megváltoztatta az egész életem. Építgettem a saját kapszulám, s közben megismerkedtem a tudatos öltözködés, a tudatos fogyasztás és egyáltalában a tudatos élet egy számomra addig ismeretlen dimenziójával. Minderről blogot kezdtem írni, szerettem volna ha mások is hallanának a felfedezéseimről.

Egyre jobban lelkesedtem a társadalmilag felelős és környezetbarát ruhák iránt, míg ezzel párhuzamosan egyre inkább elment a kedvem az azelőttről ismert ruházati márkáktól. 

2016-ban, amikor elkezdtem építeni a kapszulagardróbom, nem tudtam, hogyan is szerezhetnék be olyan ruhákat, amik fenntarthatóak és jó minőségűek, ezért leginkább a turkálók felé fordultam. Aztán megszületett a kisfiam és rájöttem, milyen fontos volt, hogy a ruhák egészségesek is legyenek. A használt ruháktól nagyrészt elment a kedvem, amikor megtudtam, mi minden kerül bele egy-egy darabba a gyártás során, és hogy ezek az anyagok nem csak a természeti környezetre, de az egészségünkre is veszélyesek lehetnek sok esetben.

Ne érts félre! Ma is hordok, és a családom tagjai is hordanak használt, nem fenntarthatóan készült ruhákat. Mert ez is része a történetnek. De nálunk a kisebbik része már jó ideje.⁠
2017-ben kezdtem el felfedezni a ruhákat, amiket ma a Zöld gardróbban is megtalálsz: olyan ruhákat, amik biztosan nem károsak az egészségemre.  Hordani kezdtem őket és beléjük szerettem... A történeteikbe, az anyagokba, abba, hogy tudom, mennyi jó szándék és szeretet van minden egyes darabban.
Azért nyitottam meg a Zöld gardrób ruhaboltot, hogy veled is megoszthassam ezt az élményt és azért, hogy ennek a különleges love storynak te is a részese lehess. Na meg persze azért, mert imádom ezt csinálni... :)

A ruhák azonban nem mindent jelentenek számomra. Abban az időben, amikor megismerkedtem a kapszulázással és a fenntartható divattal, valami mással is találkoztam: egy egyszerűbb, teljesebb élet lehetőségével.

 

A kis ruhatár elmélete csak a kezdet volt. Faltam az információt lomtalanításról, tudatos fogyasztásról, etikus módon készült ruhákról, arról, hogyan éljünk kevesebbel, hogy többek lehessünk. Rátaláltam egy életstílusra, amely mindezeket (és még mennyi mindent...) jelenti: a minimalizmusra.

Azóta eltelt jó néhány év. Megszületett a Zöld gardrób. 2020 vége felé pedig egy új fejezet jött el a "minimalista" életemben: Úgy éreztem, ideje az elmúlt években megszerzett tudásom és tapasztalatom tudatosabban is megosztanom veled. Így tanácsadásokat, online kurzusokat indítottam és egyre többekkel kapcsolódtam, hogy segíthessek nektek is megtalálni a saját egyszerűbb, mégis teljesebb utatokat.

Sokáig az @egyminimalsitanapjoja Instagramján írtam és beszéltem a témáról, de egy idő után azt éreztem ketté szakadok a Zöld gardrób és a "Napló" között, amit vicces volt valahol, hiszem mindkettő egy tőről fakad és mindkettő ugyanolyan fontos az életemben.

Így 2024. tavasza óta már Zöld gardrób név alatt működöm csak és itt olvashatsz tőlem mindent, itt találsz meg mindent egyszerűbb otthonról, minimalizmusról és a fenntartható divatról is.

Remélem, hogy segítségedre lehetek abban, hogy megalkosd a fenntartható ruhatárat és azt a tudatos életet magadnak, amire igazán vágysz!

Köszönöm, hogy itt vagy és velem tartasz ezen az izgalmas, életre szóló utazáson!

Üdvözöllek a Zöld gardróbban,
Nóra

bottom of page