top of page
Keresés

Így lehet neked is fenntartható ruhatárad


biopamut és tencel női felsők

A fenntartható ruhatár nem más, mint egy olyan tudatosan összeállított és használt ruhatár, mely figyelembe vesz környezetvédelmi és etikai szempontokat egyaránt. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk 6+1 tippet, melyek segíthetnek neked is abban, hogy zöldebb legyen a ruhásszekrényed.


Használd amid van


Kétségtelenül a legkörnyezetbarátabb módszer az élet legtöbb területén, ha azt használjuk, ami már a miénk.

És hogy hogyan érdemes ezt tenni? Gondoskodj a ruháidról, legjobb tudásod szerint. Mindig nézd meg a kezelési utasítást rajtuk és amennyiben tudod, tartsd is be azokat. Akkor mosd őket, ha arra valóban szükség van, lehetőleg alacsony hőfokon, környezetkímélő mosószerrel. Így a ruha is tovább tart, és energiát, vizet is sokkal kevesebbet használsz hosszútávon. Sőt még a mosógéped is tovább fogja bírni a strapát.

Ha pedig elszakad, kifogyod, kihízod, a tű és a cérna sokszor meg tudja menteni a helyzetet.


Vásárolj kevesebbet


Ha szükséged van valamire (tényleg van rá szükséged amgyú?) és van rá lehetőséged, kérj kölcsön, cserélj vagy vásárolj használtan. Vállalkozókedvűek készíthetnek maguknak is ruhát, vagy elmehetnek egy varrónőhöz.


Válassz tudatosan


Amikor ruhát veszel, gondold végig, mennyire fogod tudni kihasználni az adott darabot. Hányszor fogod viselni?

A #30wears kampány azt javasolja, csak akkor vegyünk meg egy ruhát, ha legalább 30-szor fogjuk viselni. De te teheted ennél akár magasabbra is a mércét. Én például csak akkor veszek meg valamit, ha feltett szándékom "egymilliószor" hordani.


Válaszd a minőséget


Hiába imádunk és hordanánk sokat egy ruhát, ha az hamar tönkremegy. A minőségi ruha jó alapanyagból, szép varrással, szabással készült. Érdemes figyelni ezekre a jellemzőkre ruhavásárláskor.


Vásárolj környezetbarát és fair körülmények között készült ruhát


Amikor új ruhát keresel, szánj rá időt. Ne siesd el a döntést. Csinálj egy saját kis kutatást, hogy mik az elérhető lehetőségek számodra. Jó, ha vásárlás előtt végiggondolod, hogy mik azok a legfontosabb jellemzők, amikkel az új ruhádnak rendelkeznie kell. Legyen csodás, ez ugye a minimum. :) Legyen jó minőségű, egészséges és környezetbarát anyagból, etikus körülmények között készült, vagy éppen vegán? Ha megvannak a számodra fontos jellemzők, már sokkal könnyebb lesz választanod. Ha a te listád is hasonló a miénkhez, akkor jó helyen jársz, mert a Zöld gardróbban éppen ilyen ruhákat találsz.


Ha elköszönsz egy ruhától, tedd felelősen


Van az úgy, hogy valami már nem felel meg az igényeinknek. Bár tudatosan, jól végiggondolt, összeállított ruhatárral a lehetőségekhez mérten minimalizálható ez, de mégis természetes jelenség. A lényeg, hogy gondold végig, mi történjen a ruháddal, ha te már nem hordod. Elajándékozhatod, eladhatod, elviheted ruhacserére, bizományi boltba, eladományozhatod, vagy akár újrahasznosíthatod, vagy elviheted valahova, ahol ezt megteszik helyetted.


Végül pedig a kedvenc tippünk: a kapszula ruhatár


Ha érzel magadban érdeklődést, vagy csak szeretnél egy jó kis kihívást, amiből sokat tanulhatsz magadról, építs kapszula ruhatárat. Ez a koncepció nagyon szépen beleillik a slow fashion világába. Dióhéjban a lényege, hogy kevesebb (30-50 db), de egymással átlagnál jobban kombinálható ruhád van a kapszulában, amiket általában 3 hónapra, azaz egy-egy évszakra válogatsz össze a ruhatáradból.


Ne feledd


Nincs tökéletes ember, ahogy nincs tökéletes ruha és ruhatár sem. Az életünk, mi magunk, így a ruhatárunk is folyton változik és ez természetes. Egy-egy lépést viszont mindig tudunk tenni a fenntarthatóság felé. Próbálkozunk, sikereink vannak, vagy épp nem jön össze valami, tanulunk az élményből és csináljuk tovább. És ez így van jól. :)


Mi a véleményed a témáról? Van egy jó fenntartható tipped? Oszd meg velünk lent kommentben!


Nóra
Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

Comments


bottom of page