top of page
Keresés

A divat emberi oldala, avagy mitől nem etikus egy ruhadarab


etikus ruhakészítés - People Tree
A Peolpe Tree példa arra, hogy lehet emberségesen ruhát gyártani. Fotó: People Tree

A világon minden 6. ember a divatiparban dolgozik, többségében nők. Ez az egyik legmunkaerőigényesebb iparág. Mégis, csak a benne dolgozók 2%-a kap tisztességes fizetést munkájáért.

A divatipar neve mára egybefonódott a modern rabszolgaság fogalmával, mely olyan helyzetekre utal, amikor az egyik ember elvesz egy másik ember szabadságából. Gyakorlatilag a fogalomnak nincs jogi definíciója, de olyan bűntetteket foglal magába, mint például az emberkereskedelem, a kényszermunka és a gyermekmunka.


Szomorú, de a ruhagyártásban dolgozók tömegei világszerte hatalmas nyomásnak, ki nem fizetett kényszer túlóráknak, veszélyes munkahelyi környezetnek és egészségkárosító vegyi anyagoknak vannak kitéve. Mindezt elképzelhetetlenül alacsony fizetésért kell vállalniuk. Sokszor az első ránézésre megfelelő, tiszta, szabályos munkahelyeken is megfosztják az embereket alapvető munkavállalói jogaiktól, mindent feláldozva a profit oltárán.

A veszélyes munkakörülményekre volt példa a hírhedt Rana Pláza esete is: 2013. április 24-én összeomlott a bangladesi Savarban található Rana Plaza nevű épület. A katasztrófában 1129 munkás veszítette életét, és több mint 2500 ember sérült meg.


Bár (vagy éppen azért mert) a Rana Plaza összeomlása már több, mint 6 éve történt, sokan nem tudnak arról, hogyan, milyen körülmények között készülnek a csillogó bevásárlóközpontokban árult ruhák.

Néhány éve beszélgettem arról, egy kedves, jószívű, okos kollégámmal, hogy bizony ezeket a termékeket nagyrészt nehéz sorsú emberek, méltatlan körülmények között készítik. És ő őszintén csak ennyit válaszolt a felvetett problémára: "Ha én nem venném meg a ruhákat, azoknak az embereknek még munkájuk sem lenne. Sokkal rosszabb életük lenne akkor."

Még ma is elszomorít, amikor visszaemlékszem erre a beszélgetésre. Ő tényleg nem akart senkinek semmi rosszat, de nagyon-nagyon félre volt vezetve. Ahogy a legtöbbünk.


Szeretném, ha tudnátok, igenis jót teszünk minden alkalommal, amikor a fast fashion cégek helyett a slow fashion úttörőit támogatjuk, akik emberi körülmények között, élhető fizetések mellett készíttetik ruháikat. Egy világban, ahol mind kevesebb, de jobb minőségű, és igen, drágább ruhát vásárolunk, a készítőknek ugyan úgy lesz munkája, csak több idejük lesz egy-egy darabra, jobb körülmények között, megfelelő fizetésekért fognak dolgozni.


A slow fashion utat támogatva, a Zöld gardróbban csak etikus körülmények között készített ruhákat vásárolhattok, melyek gyártói nem csak az emberi tényezőt tartják szem előtt, de a környezetvédelmet is valóban szívükön viselik.


Nóra




Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page