top of page
Keresés

A ruhaipar és a környezetszennyezés


ruhák és környezetszennyezés
Eldobált ruhák az őszi erdőben...

Általában nem szeretek a negatív dolgokról beszélni, de úgy érzem, néhány szót muszáj ejtenünk róluk, mielőtt belemerülnénk, hogy miért is fontos a környezetbarát és etikus ruhakészítés. Így ezt és a következő bejegyzést a téma árnyoldalának szentelem.


A ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. Ezt sokan nem is sejtik, így azt sem tudják, milyen közvetlen hatással vannak ők maguk Földünk jövőjére, amikor ruhát vásárolnak.

Kezdjük talán egy manapság egyre többet hallott fogalom tisztázásával: mi is az a fast fashion?


Egy olyan üzleti modell, aminek lényege, hogy a cégek minél gyorsabban és minél olcsóbban állítsanak elő ruhákat. Hétről hétre a "legújabb divat" szerinti darabokat dobják a piacra, ezzel ösztönözve minket, a vásárlókat arra, hogy új ruhát vegyünk. Hogyan is tudnánk másként lépést tartani a hetente megújuló divattal, ha nem vásárolnánk? És mivel nem is kerül olyan sokba, a pénztárcák könnyebben megnyílnak.


A megannyi olcsó ruha igazi ára viszont nem az, amit a kasszánál kifizetünk. Hanem sok-sok hulladék, hatalmas mértékű környezetszennyezés és emberek tömegeinek kizsákmányolása.

A gyorsaság nem ad teret a tudatos gyártásnak. Sok a kimaradó anyag, ami azonnal a kukában végzi. De sokszor akár az el nem adott termékek is így járnak, vagy éppen elégetik őket.


Az anyagok előállítása, vegyszeres kezelésük, festésük szennyezi vizeinket. A sok műanyagból (pl. poliészter) készült ruha nagyon káros hatással van a környezetre és akár viselőjének egészségre is. Sajnos legtöbbször a természetesebbnek hitt anyagoknak is (pl. pamut) hihetetlenül nagy a környezeti terhelése, már az alapanyag termesztésekor felhasznált víz és vegyszerek miatt is.


A hatalmas volumen és a cél, hogy mi egyre többet vásároljuk együtt jár a ruhák minőségének romlásával is.


Ha hamar tönkremegy valami, hamarabb kell újat venni helyette. Egyébként pedig, ha úgyis sűrűn cseréljük a ruháinkat, valószínűleg nincs is idejük elhasználódni, ezért "felesleges" is lenne jó minőséget produkálni.

Mindez oda vezetett, hogy elképzelhetetlen mennyiségű, többségében rossz minőségű használt ruha keresi helyét a világban, melynek óriási része egyszerűen szeméttelepeken, fejlődő országokban vagy éppen az Atacama-sivatagban végzik szó szerint eldobálva.


A cégek, akik környezetbarát módon készítenek ruhákat, sok különféle megközelítést képviselenk, sok ötlet, sok nagyon jó kezdeményezés és jó gyakorlat van már arra, hogyan lehet mindezt jobban csinálni.

A Zöld gardróbban ilyen készítők ruháit vásárolhatod meg.


És hogy mit tehetünk mi, személy szerint azért, hogy ezek a dolgok megváltozzanak?


Ez az, amire egyre többen keressük a választ, és ez az, amiről a Zöld gardrób is szól. Többek között ezzel a kérdéssel is sokat foglalkozunk itt a blogon.


Nóra
Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

Komentarze


bottom of page