top of page
Keresés

Kétszer ugyanabban a ruhában?




Kétszer, háromszor, ezerszer...


Valamiért sokakban benne van a gondolat, miszerint többször ugyanazt a ruhát felvenni egy helyre, egy héten, vagy egy társaságba, ciki.

Bár manapság a sztárokról vagy éppen hercegnékről már csak azért is cikkezik a sajtó, ha egynél többször felveszik ugyanazt a ruhát egy-egy esemény alkalmából, azért kétszer viselni egy darabot, még nem a fenntarthatóság netovábbja. De kezdetnek nagyon jó, mert legalább elkezdtünk beszélni erről.


Emlékszem, már gyerekkori kedvenc sorozataimban sem voltak kétszer ugyanabban a ruhában a főszereplők sosem. De ez ugyanígy igaz ma is, nem csak a filmekre, de sokszor a közösségi médiára is. Hiába beszélünk egyre többet a fenntarthatóságról, sok influencer, pl. az Instagramon, nem jelenik meg egynél többször ugyanabban a darabban. Magyarországon szerencsére talán kevesebben, de világszinten nagyon sokan követik a példájukat.


30 wears


Ennek a jelenségnek az ellensúlyozására indult el Angliából a "30 wears", azaz a "viseld 30-szor" kampány, melynek a lényege, hogy mielőtt megveszel egy ruhadarabot, gondold végig, fogod-e legalább harminc alkalommal hordani.

Ez lehet egy jó kiinduló szám, bár azt gondolom, ha valaki valóban fenntartható ruhatárat szeretne kialakítani, akkor ha csak 30-szor tervez viselni egy ruhát, inkább ne vegye meg. (Persze lehetnek ez alól kivételek. Nem is tudom... például az esküvői ruhád. :) De biztos vagyok benne, hogy ezekre a kivételes alkalmakra is ki lehet találni sok-sok féle fenntartható megoldást.)


Bár úgy érzem, Magyarországon a hétköznapi ember számára természetes, hogy nem egyszer-kétszer veszi fel a ruháit, mégis úgy érzem, érdemes beszélnünk a témáról.


Velem megtörtént


Van egy emlékem arról, hogy gyerekkoromban azt gondoltam, ciki mindig ugyanabba öltözni. Egyszer kaptam is egy félig csípős megjegyzést erre egy barátnőmtől. Olyan hetedikesek lehettünk, amikor megkérdezte, hogy melyik pólóm akarom felvenni egy eseményre és a választ meg sem várva mondta: a rózsaszínt, ugye? Mindezt olyan hangsúllyal és képpel, hogy a mai napig nem felejtettem el. :) Akkor szégyeltem magam amiatt, hogy folyton ugyanabban járok. Ma már tudom, egyszerűen ilyen vagyok és ha van egy kedvencem, akkor bizony nagyon-nagyon sokat hordom. Na meg, nem is volt olyan hű de sok ruhám gyerekkoromban. Akkoriban ez normális volt. (Csak hogy időben is elhelyezzük a dolgot, ez a 90-es évek közepe felé volt valamikor.)


Ezért jó a kisebb ruhatár és a ruha "ismétlés"


Egyszerűbb

Hordhatod akár mindig ugyanazt a néhány ruhát, mint egy egyenruhát, ha a teljes egyszerűséget szereted. Ez jelentősen megkönnyíti a reggeli öltözködést, így simábban indulnak a napok.

Vagy akár csinálhatsz kapszula ruhatárat, amiben a legtöbb dolog menni fog egymáshoz, így nem kell nagyon gondolkodni mit mivel vegyél fel, mégis sokkal nagyobb lesz a választék, mint egy uniformis esetén.


Kreatívabb

Ha te vagy az az ember, aki szeret változatosan öltözködni és mindig új összeállítást kitalálni, akkor ez nagyon jót fog tenni neked. Hiszen új ruhákból könnyű folyton újat alkotni. De ugyanazokból újra és újra, na ahhoz igazi kreativitás kell.


Környezetbarátabb

Ez egyértelmű. A kevesebb fogyasztás mindig a zöldebb út. Ha tíz helyett egy ruhát veszel, az kevesebb erőforrást igényel gyártáskor, ergo kisebb a környezeti terhelése is. Ha jó minőségű, környezettudatosan és etikusan készült ruhákat keresel, a Zöld gardróbban meg fogod találni a számításodat. :)


Pénztárcakímélőbb

Az előzőhöz hasonlóan igaz, hogy ha kevesebbet vásárolsz, több pénzed marad. Még akkor is, ha egy-egy jó minőségű ruhadarab drágább, mint öt silányabb, hiszen hosszú távon jobb befektetés.


Helytakarékosabb

Ha kevesebb ruhád van, kevesebb hely kell a tárolásához. Így könnyebb rendezettebben, átláthatóbban elrendezni a ruhatárad és kisebb az esélye annak is, hogy eldugott, elfeledett darabok kerüljenek elő évek után egy-egy fiók mélyéről. Minimalisták előnyben! ;)


És végül, de nem utolsó sorban, meg kell jegyeznem: az embereket nem fogja érdekelni, hányszor veszed fel a kedvenc farmerod egy héten. Sőt, nem is fognak emlékezni rá. Vagy ha ez mégis megtörténik veled, akkor lehet, hogy te is hetedikes vagy és neked az a jó hírem van, hogy ez bizony elmúlik.

Persze van, hogy felnőttkorban is gondol ilyesmit valaki. Ha van kedved, neki udvariasan elmesélheted, hogy miért is van rajtad megint ugyanaz a ruha, vagy átküldheted ennek a bejegyzésnek a linkjét a kritikusodnak. :)

Amúgy meg ne érdekeljen mit gondolnak mások! Az az ő gondolatuk, az ő dolguk. Mi ketten tudjuk, hogy miért viseled sokszor a ruháidat. És hidd el, ha bármit is érzel a dologgal kapcsolatban, az inkább büszkeség kell, hogy legyen, mint szégyenérzet.


Egy utolsó utáni gondolat...


Ha te az a környezettudatos gondolkodású ember vagy, aki imádja a ruhákat és gyűjtögeti a szépségeit, majd 10-20-30 éven át is hordja őket, kérlek ne érezd azt, hogy valamit nem csinálsz jól! Ha az öltözködés a szenvedélyed és te egy nagy ruhatárral vagy igazán boldog, légy önmagad! Csak arra figyelj, hogy a ruhagyűjtögető önmagad legyen tudatos és hozza a tőle telhető legjobb döntéseket! A nagy átlag szerintem valószínűleg boldogabb lehet egy kisebb ruhatárral, ahogy én is. De ez nem jelenti azt, hogy te ne élhetnél másként. :)


Mint mindig, most is várom véleményed, hozzászólásod lent kommentben. Oszt meg velünk, mit gondolsz a témáról!


Nóra


A fotóért köszönet Balla Gabinak és Halmai Gyöngyinek! :)




Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page