top of page
Keresés

A ruha ára





A fast fashion fogalma a 90-es években született meg, ma pedig már dominál a divatiparban. A modell nem csak a cégeket, de a mi viselkedésünket és a ruhákhoz való hozzáállásunkat is megváltoztatta. Sokkal többet vásárolunk mint 20 éve (vagy azelőtt bármikor a történelem során), és sokszor elvárjuk, hogy a ruha minél olcsóbb legyen.


Az eldobhatóság mítosza


Egyszerhasználatos pohár, evőeszköz, kéztörlő, zsebkendő, arctisztító korong, üdítőspalack... Estig sorolhatnánk. A legtöbbünk használja, vagy használta már ezeket a dolgokat életében. Folyamatosan körülöttünk vannak.

Amikor egy ruha annyiba kerül, mint egy doboz tusfürdő, vagy egy magazin, nagy a valószínűsége, hogy úgy is fogunk bánni vele mint azokkal: "egyszerhasználatosként", eldobhatóként fogjuk kezelni. És ezt is tesszük nagyon sokszor. Én legalábbis megtettem már életemben, nem egyszer, nem kétszer.


Ha az árcédulát nézzük


Bizony, a fenntartható módon készült új ruha általában drágább, mint a fast fashion boltokban kaphatók. Bár azokban is vannak drága darabok.

A biogazdálkodás drágább, mint a vegyszeres. Ez tény. Ételben is, ruha alapanyagban is. Költségesebbek a környezetbarát gyártási módszerek is. Kevesebb vegyszer, több ráfordított munka, magasabb ár.

A fair fizetés és normál munkakörülmények biztosítása is többe kerül, mint, ha igazságtalanul alacsony bérért és elégtelen körülmények között dolgoztatják a ruhák készítőit. Ez is tény.

Az etikus márkák sosem lesznek olyan olcsók, mint a fast fashion, mert egyszerűen nem arról szól az üzleti modelljük. Ha az ellátási láncban végig arra törekszünk, hogy fair bérek legyenek, jó minőségű alapanyagok és munka, az alapvetően mindig többe fog kerülni, mint az, ha ezeket az ár kedvéért lefelé nyomjuk.

Egyszóval, igen, a fenntartható ruhák eleve drágábban készülnek. És ez így van jól.


Melyik a ruha valódi ára?


Van az az ár, amit a címkén látsz, amit kifizetsz amikor megveszed a ruhát. Ez a legelső, ami eszünkbe jut, ha az árra gondolunk.

De úgy is számolhatod egy ruha árát, hogy mennyi az egyszeri használatra eső kiadásod. Ha egy 2000 Ft-os ruhadarabot 20-szor tudsz felvenni, akkor az 100 Ft-ba került alkalmanként. Ha egy 10000 Ft-osat 200-szor tudsz felvenni, az 50 Ft/hordás. Most csak a hasamra ütöttem és mondtam valamit, de érted mire akarok kilyukadni, remélem... :)

A minőség hosszú távon olcsóbb. Ráadásul a jó minőségű ruha tovább marad szép, szívesebben hordod sokáig, mint egy gyorsan kinyúlt, kilyukadt, tönkrement darabot.


Sok kicsi sokra megy


A mi hozzáállásunktól függ, hogy végül mennyit fogunk költeni a teljes ruhatárunkra. Ha kevesebbet veszel a drágábból, ugyan annyiba kerülhet, vagy akár kevesebbe, mint az olcsó. Mondjuk ha van 200 db átlagban 4000 Ft-os ruhád, az azt jelenti, hogy lehetne akár 40 db átlagban 20000 Ft-os ruhád is. Árban ugyan ott vagy.

Ráadásul szereztél egy jó pontot Földanyánál is, hiszen kevesebbet fogyasztottál.


Az olcsó ruha rejtett költségei


Amit mi nem fizetünk ki a boltban, azt valaki más fogja megfizetni máshol: a gyári munkás, akinek nem elég a fizetése az emberhez méltó életre, és a Földünk, ami egyre kevésbé tudja tolerálni a hatalmas mértékű környezetszennyezést, amit az ember okoz. (Persze nem csak a ruhákkal... De mi ugye most e körül a téma körül forgunk.)


Van remény az árak csökkenésére


Ahogyan egyre elterjedtebb a slow fashion, egyre többen vásárolunk az igazi fenntartható márkáktól, amilyeneket a Zöld gardróbban is találsz, ők az igény növekedésével párhuzamosan tudják növelni a gyártott mennyiséget és így valamelyest csökkenteni az árakat is.


Az emberi oldal


Tudom, a pénzkérdés mindig nehéz téma, de úgy éreztem, hogy muszáj erről is beszélnem egy kicsit itt a blogon, mert nagyon sűrűn felhozzátok, hogy ezek a ruhák bizony drágábbak a megszokottnál. Magánemberként természetesen nekem is van véleményem sokmindenről: mai magyar életkörülményekről, emberek fogyasztási szokásairól, sorolhatnám. Sok egyéb módon meg lehetne még közelíteni ezt a témát. Úgy érzem, én ennyit tudok hozzátenni mint Zöld gardrób és nem többet. Remélem megérted.


Természetesen, mint mindig, most is szívesen fogadom a véleményed, hozzászólásod lent a kommentek között.


Nóra



Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page