top of page
Keresés

Mi a slow fashion és miért érdemes foglalkozni vele?Sokszor hallunk mostanában a fast fashionről, melynek ellenpólusaként szokták emlegetni a slow fashiont.


Pedig az sokkal több ennél.


A slow fashion, nyers fordításban "lassú" divatot jelent. Ez a tudatos, fenntartható divat elnevezése, mely nem csak divatcégeket, hanem tudatos vásárlókat és egy egész világszemléletet foglal magába.


A slow fashion egy fenntartható lépés, le a túlfogyasztás útjájáról, át a tudatos fogyasztóéra.

A ruhacégek, gyártók szempontjából környezetileg fenntartható gyártást, minőségi termékeket, kevesebb kollekciót (általában évi 2-4-et), kisebb gyártási volument, átláthatóságot és magas etikai standardokat jelent.


A vevő, azaz a te szempontodból pedig nemcsak tudatos vásárlói viselkedést, de egy tudatosabb, környezetkímélő életvitelt értünk alatta. Azt, hogy merjük használni, amink van, merünk használtan vásárolni, ha pedig újonnan veszünk valamit, keressük a saját életszemléletünkkel egyező gyártók ruháit. Ez utóbbiakat találod meg a Zöld gardróbban is.


A slow fashion valahol egy érdekes visszatérés a múlthoz, a gyökerekhez, amikor a nagy divatcégek is évi két kollekcióval dolgoztak (őszi-téli és tavaszi-nyári).


Amikor még a ruha érték volt. Amikor sokáig hordtuk a megvásárolt darabjainkat, sőt örököltük őket idősebb rokonainktól. Amikor, ha elszakadt megvarrtuk, ha kifogytuk, bevetettünk belőle, ha kihíztuk, kiengedtük.


És visszatérés önmagunkhoz is. Ahhoz, amikor a saját öltözködési stílusunkat keressük, nem trendeket követünk. Amikor a saját értékeink szerint vásárolunk, nem pedig a pörgésért, a szórakozás vagy az időtöltés kedvéért.

A slow fashion a divatipar jövője és a miénk is. A környezettudatos és etikus világszemlélet mind a Földünk, mind a rajta élő emberek közös érdeke.


Mi a véleményed a témáról? Neked mit jelent a slow fashion? Oszd meg velem lent kommentben!


Nóra


Fotó: Cossac
Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!
댓글


bottom of page