Keresés

  Mi az a kapszula ruhatár?  Többször beszéltünk már érintőlegesen a kapszula gardróbról, de még nem mentünk bele mélyebben a témában. Az új évszak beköszöntével éppen itt van az ideje, hogy kicsit jobban belemerüljünk a kapszulák világába.


  A kapszula ruhatár koncepció megváltoztatta az életem


  Reklámszövegnek sem lenne rossz, pedig ez nem más, mint az igazság.

  Kb. 4-5 éve hallottam róla először. Végignéztem az összes akkor fellelhető YouTube videót a témáról, és elég valószínű, hogy “kiolvastam” az egész Internetet. Egyszerűen éreztem, hogy ez az, amire szükségem van. Teljesen rabul ejtett a kapszulák világa. Nem volt kérdés, én is belevágtam a dologba.


  A kapszula ruhatár


  A kapszula nem más, mint egy viszonylag kevés ruhát tartalamzó kollekció, melyet általában évszakonként állítanak össze. Lényege, hogy a benne lévő darabok jól illenek egymáshoz és a viselőjükhöz is, ezzel mind megkönnyítve, mind megszépítve az életet. :)


  Történelemóra


  A koncepciót az 1970-es években találta ki egy londoni butik tulajdonos, Susie Faux. Az ő elképzelése az volt, hogy a kapszula ruhatár egy kicsi, alapdarabokból álló kollekció, melyek időtlenek, azaz sosem mennek ki a divatból, így sokáig lehet őket hordani, s melyeket évszakonként ki lehet egészíteni más, hozzájuk és az időjáráshoz is illő darabokkal.

  Célja a kapszulával az volt, hogy segítsen a nőknek megtalálni a saját stílusukat és hogy a jól összerakott ruhatár segítségével növelje az önbizalmukat.


  Az alapgondolat a következő volt: amikor kapszula ruhatárat építesz, kevés, de jó minőségű darabot fogsz vásárolni, amiket sűrűn viselsz majd. Magabiztosnak és sikeresnek fogsz látszani és annak is fogod érezni magad, mert a minőség nyilvánvaló lesz és mert tudod, hogy az összeállítás, melyet viselsz, mindig működik.

  A koncepció ugyan kissé változott, variálódott a 70-es évek óta, de azt bátran mondhatjuk, hogy az alapgondolat még ma is nagyon hasonló.


  Az alapok


  A kapszula gardróbban tehát olyan ruhadarabok vannak, amik egymással jól variálhatók. Ha a legtöbb felsőd megy a legtöbb nadrágodhoz, szoknyádhoz, akkor sokkal több összeállítást tudsz csinálni belőlük, mintha mindet csak egy bizonyos darabbal tudnál hordani. Így sokoldalú lesz a ruhatárad, plusz nem kell sok időt tölteni a megfelelő kombináció megtalálásával, hiszen minden változat működik.


  Olyan és csak olyan ruhákat válogatsz be a kollekciódba, amiket nagyon szeretsz, jól és igazán önmagadnak érzed magad bennük. Viszont kevesebb ruhadarabod van, azaz kevesebből kell választanod öltözéskor. Ez a két dolog együtt elkerülhetővé teszi a "nincs egy rongyom, amit felvegyek" szindrómát, valamint nap mint nap megkönnyíti a döntést, hogy miben indulj útnak otthonról.

  Akármi is akad a kezedbe reggel, biztosan tudod, hogy a nap folyamán nem fogsz feszengeni a ruhád miatt, nem fogsz arra gondolni, hogy mégis a fehér blúzt kellett volna felvenni ehhez a nadrághoz, amit először próbáltál fel aznap, de aztán lebeszélted magad róla valamiért... Ismerős helyzet?

  Összességében jobban öltözöttnek, magabiztosabbnak érzed magad (és mások is így fognak látni téged), hiszen a ruhatárad minden egyes ruhadarabját tudatosan válogattad össze és igazán szereted.


  Készülj!


  Dióhéjban ennyi a történet. De ha ez még nem elégítette volna ki a kíváncsiságodat, jó hírem van: Ez a bejegyzés egy egész sorozat első része. Végre belevágunk és kivesézzük a kapszula témát! :)


  És hogy miért mondtam, hogy a kapszulázás megváltoztatta az életem?


  Bizony ma nem ülnék itt és nem írnám ezeket a sorokat a Zöld gardrób blogján, ha nem ismerkedem meg ezzel a koncepcióval. A ruhatáramon keresztül kinyílt számomra egy teljesen új világ. Elkezdtem érdeklődni az iránt, hogyan egyszerűsíthetem a mindennapjaim, azért, hogy a számomra fontos dolgokra tudjak koncentrálni és így teljesebb életet élhessek.

  Ennek az "új", teljesebb életnek a része az is, hogy megnyitottam a Zöld gardróbot és az is, hogy te itt vagy és olvasd a soraimat, amiért egyébként nagyon hálás vagyok neked! :) Köszönöm! :)


  Ahogy mindig, most is várom gondolataidat, kérdéseidet lent a kommentekben!


  Nóra
  Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

  Original on Transparent.png