top of page
Keresés

Őszi kapszula ruhatár - ahogy én csinálom (2020)



Mivel régi motoros vagyok, sok éve van kapszula gardróbom, így nem ragaszkodom már ahhoz, hogy az évszak elején elkészüljön a kapszulám, ha ezt épp nem követeli meg az időjárás, és attól sem riadok vissza, hogy bármikor menet közben megváltoztassam, ha úgy látom jónak. Így most egy pillanatképet szeretnék mutatni a ruhatáramról. 2020 októberében én így csinálom...


A 3 hónapos kapszula modell


Jó és hasznos módszer egyébként az is, amikor 3 hónapra találsz ki ruhatárat és ahhoz ragaszkodsz.


Segíthet, ha például problémád van azzal, hogy túl sokat vásárolsz, mert ugye egy kész kapszula mellett nem kell új darabokat beszerezni. Sőt, akár ki is találhatsz magadnak egy szabályt, hogy amikor elkészültél, nem vásárolsz tovább.

Vagy jó akkor is, ha nincs időd, kedved foglalkozni a ruhatáraddal, mert egy negyedévig másra tudod fókuszálni az energiádat, hiszen ha van egy működő kapszulád, az igazán felszabadító érzés. Ráadásul mindig pikk-pakk fel tudsz öltözni belőle.

Jó lehet azoknak is, akik csak ismerkednek a kapszulázással, nagyon sokat segít ugyanis a módszer tanulása során.


Persze mindig ésszerű keretek között érdemes ragaszkodni a szabályokhoz is. Hiszen például egy tönkrement ruhát, vagy egy olyat, amit mégsem hordok, nem működik valamiért, én biztosan lecserélném akkor és ott, ahol rájövök a tévedésemre. Semmiképpen nem ajánlom végigszenvedni vele a három hónapot.


Ahogy jólesik


Mindenesetre én életem ezen pontján oda értem, hogy elég kevés ruhám van úgy összességében, viszont folyton változik a ruhatáram, az életem változásait lekövetve.

Ebben az állandóan változó szellemben, de mégis azt tudom mondani, hogy elkészült az idei őszi kapszulám és szívesen meg is mutatom most. :)


Fontos azért itt megjegyeznem, ha esetleg még nem ismerjük egymást, hogy ez a változás nálam mindig lassú, jól átgondolt, tudatos döntések eredménye. Összességében pedig nem túl sűrűn hozok be új darabokat a ruhatáramba. Persze ez szubjektív. Kinek mi a sok és mi a gyakran.... :)



Őszi kapszulám vállfás darabjai


Az őszi utcai ruhás kapszulám


  • 10 felsőből (3 hosszú ujjú, 5 rövidebb ujjú és 2 atléta)

  • 2 ruhából (rövid ujjúak)

  • 4 pulcsiból

  • 3 nadrágból

  • 1 leggingsből

  • és 2 kabátból áll


Ez összesen 22 ruhadarab.

Tudnék többel élni? Naná. És kevesebbel? Persze. Tudnék javítani a kapszulámon? Bizony. Tudok így élni vele, ahogy most van? Igen. Boldogan.


Azért emeltem ki, hogy ezek az utcai ruháim, mert az itthoni darabjaimat teljesen külön kezelem. Én az a fajta ember vagyok, aki sosem keveri az utcai és az itthoni ruhákat. Ha megjöttem valahonnan, mindig egyből átöltözöm itthoniba. :)


Így változtatok


Ahogy említettem már, folyamatosan javítgatom a kapszulám. Mindig szépen, egyesével. Kitapasztalva, hogy mit hoz egy új darab. Ha valahol úgy érzem, gondom van, vagy hiány keletkezik, elkezdem figyelni, kitalálni, mi lehetne rá a legjobb megoldás. Új darabot mindig úgy választok, hogy jól illjen a kapszulámba.


Van egy kívánságlistám is, amin olyan ruhadarabok szerepelnek, amiket szeretnék beszerezni. Általában semmi sem sürgős. Mert hát, végülis van ruhám... Néhány dolog már nevetségesen régóta ott van. Van 3-4 éve a listán parkoló darab is. De egyszer el fog jönni az én időm, azaz pontosabban ezeké a ruháké. Hacsak időközben rá nem jövök, hogy mégsem szeretnék olyat és törlöm a listáról. :)

Az is igaz, hogy mivel kis ruhatáram van, így gyorsabban elhasználódnak egyes dolgok. Vagy pontosabban, igaz volt, amíg nap mint nap dolgozni jártam. Most ezt kiegyensúlyozza az, hogy kisgyerekes anyukaként időm nagy részét itthon töltöm, azaz itthoni ruhákban. Így az utóbbi években inkább ezek a darabok használódnak gyorsan.


Az életem folyton változik, főleg az utóbbi pár évben lett nagyon más, s ezzel együtt az igényeim is átalakulnak.

Szeretnék nagyon tudatos maradni és tényleg ahhoz választani ruhát, ahogy élek, amiket csinálok, amekkora épp vagyok. Ez nem mindig könnyű. Mert ha megszoktad például, hogy minden napodat egy irodában töltöd más emberek között sok-sok évig, aztán hirtelen otthon maradsz, az agyad - vagy legalábbis az enyém - nagyon nehezen áll át arra, hogy amúgy szinte alig van szükséged utcai ruhára. Vagy legalábbis nem úgy, mint régen.


Egész éves kapszula


Sokáig híve voltam az egész éves kapszulának, azaz, hogy minden ruhát mindig használjak (persze a tényleg nagyon szélsőségesen hideg vagy meleg időjáráshoz való dolgokat nem). A ruhatáram egy része most is ilyen.

Idén ősszel viszont elpakoltam ezt-azt, amit nem szeretnék most hordani. Eltettem pár nyári dolgot, amit viselhetnék ugyan télen is, de gondoltam milyen szuper lesz tavasszal újra látni őket! Miért ne kaphatnának egy kis szünetet? Így télen legalább nem használódnak pulcsik alatt feleslegesen.


Viszont ez az elpakolás nálam annyit tesz, hogy egy olyan fiókban van minden, amit épp nem hordok, ami egy karnyújtásnyira van csak a többi ruhámtól. Így gyakorlatilag mindig elérhetőek ezek is, ha mégis épp szükségem lenne valamire.

Így alakult ki egyébként az őszi ruhatáram is. Szépen lassan kiszedegettem a fiókból, ami kellhet, néhányat meg eltettem.



Ezeket viselem a Zöld gardrób kínálatából ezen az őszön:







Tartogassam vagy szabaduljak meg tőle?


Ha már az elpakolt ruhák témánál járunk, talán érdekes lehet, hogy van olyan darabom is, amit sosem hordok, mégis megtartottam.

Szerintem ez természetes dolog, legtöbbünknél előfordul. Van mondjuk néhány cipőm, ami esetleg kellhet még valaha. Ilyen szökőévente egyszer fordul elő, de akkor viszont kell, és amúgy sem zavar senkit, hogy ott vannak. És a cipő nem romlik meg. :)


Az ilyen fajta "ott van, de nem hordom ruha" akkor jelenthet problémát, ha nem néhány ilyen van valahol, hanem polcok, vagy akár egész szekrények vannak tele kihasználatlan dolgokkal. Helyet pazarolnak (és valahol magukat a tárgyakat is, hiszen kihasználatlanok maradnak) és sok mentális energiát fecsérlünk rájuk csupán azzal, hogy tudjuk, léteznek, ott vannak. Sokszor van olyan is, hogy nem is lehet megtalálni tőlük dolgokat. Nap mint nap kerülgetnünk kell őket, problémát okoznak, mert keverve tároljuk őket a használatban levő ruháinkkal.


Mint mindig, most is azt tanácsolom: találd meg a saját egyensúlyod! Ez a legfontosabb. Ne lomtalaníts csak a lomtalanítás kedvéért, azért, hogy kevesebb cuccod legyen! De igenis tedd meg saját magad miatt, ha kell! Ami visszahúz, rossz hatással van rád, felesleges, azt engedd el! A dolgokat, amiket pedig megtartottál, tartsd tiszteletben azzal is, hogy megfelelő helyet biztosítasz számukra! :)


Kérdéseidet, megjegyzéseidet most is, mint mindig, várom lent kommentben.


Nóra



Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page