top of page
Keresés

Így készíts kapszula ruhatárat - az alapok - 2. rész



Ha olvastad a bejegyzés első részét, már biztosan ugrásra készen állsz, hogy összeállítsd a kapszula gardróbodat. Ne fokozzuk hát tovább a hangulatot! Az alábbiakban megtudhatsz mindent, amit a kapszulázás alapjairól tudni érdemes.


Kísérletezz azzal, amid van!

Az a legjobb, ha a már meglévő ruháidból állítod össze az első kapszula ruhatárad. Ez azért fontos, mert így időt hagysz magadnak kitapasztalni a valódi igényeidet és egyben meglátni a már meglévő dolgaidban a lehetőségeket, vagy éppen azok hiányát.

Ne csábulj el, és ne vegyél azonnal egy teljesen új ruhatárat, amiről most azt gondolod, hogy jó lesz, néhány hónap múlva pedig kiderül róla, hogy mégsem ez az, amire igazából szükséged van...


Nyilván a nem vásárlás alól is, mint minden szabály alól, lehetnek kivételek. Ha például ellopták az egyetlen kabátod a cukrászdában (elég életszerű példa, nem? :) akkor persze, vegyél másikat. Vagy, ha itt van az egyszeri és vissza nem térő alkalom, mert végre megtaláltad azt a ruhadarabot, amire már régóta vágysz, akkor ne szalaszd el. De összességében véve mégiscsak inkább a nemvásárlás felé hajolj az első kapszulád próbálgatása során.

A kapszula ruhatár és a tudatos ruhatár, de még a tudatos fogyasztás sem arról szól, hogy vonj meg mindent magadtól, amit szeretnél, vagy ami színessé teszi az életed. Épp ellenkezőleg, a célja az, hogy megtudd, mi az, amit igazán szeretnél. És ha már tudod, akkor - amennyire csak tudod, felelősségteljes módon - teremtsd is meg azt. Szerintem ez valahogy így működik.


Ha úgy döntesz, hogy a ruhavásárlás igenis helyénvaló döntés, akkor pedig tartsd szem előtt, hogy ha tudsz, hosszú távon használható, jó minőségű darabot válassz, amit sokáig örömmel fogsz használni. Nem én lennék, ha nem jegyezném meg, hogy ha ilyen darabokat keresel, amik ráadásul még környezet- és egészségbarát anyagokból, fair körülmények között is készültek, akkor mindig érdemes a Zöld gardróbban körbenézned! :)


A kapszula részei

Egy évszakra építsd a kapszuládat, azaz egy kb. három hónapos időszakra, amikor nagyjából ugyanolyan az időjárás.

Válassz bele kb. 25-30 ruhadarabot. Általánosságban elmondható, hogy meleg évszakban kevesebb, míg hidegben valószínűleg több ruhára lesz szükséged.

Ezek legyenek benne:


  • alsók: nadrág, szoknya...

  • felsők: póló, ing, pulcsi, blézer, kardigán...

  • egyrészesek: ruha, overál...

Ne számold bele a cipőt, kabátot, sálat, sapkát, táskát, ékszert, fehérneműt, harisnyát, alvós, otthoni és sportruházatot. De, ha úgy érzed, hogy neked ezek közül valamelyikből nagyon sok van és szeretnél kísérletezni vele, adj magadnak azokra is egy keretszámot!

Így válaszd ki a ruhákat


Vedd elő az összes ruhádat! Pakolj ki mindent egy helyre és kezdj nézelődni. Mit gondolsz? Milyen érzés látni egykupacban őket? Soknak, vagy éppen ellenkezőleg, kevésnek találod? Merülj el kicsit ebben az érzésben és jegyezd meg, hogy milyen! :)


Ezután válaszd ki a kedvenceidet, amik illenek az évszakhoz és vedd számba a legtöbbet hordott kombinációidat is! Ha azokat igazán szereted, jó alapjai lehetnek a kapszuládnak. Vegyél ki minden más ruhadarabot is, amiről úgy érzed első ránézésre, hogy szívesen viselnéd. Remélhetőleg mostanra már csökkent a ruhakupac. Ebből fogunk tovább válogatni az alábbiak szerint. :)

Segítő kérdések, amiket feltehetsz magadnak, hogy átgondold, milyen darabokra lesz szükséged:


  • Milyen idő lesz ebben az évszakban? Ehhez milyen ruhák illenek?

  • Miket fogok csinálni a következő 3 hónapban? Ezekhez milyen ruhák illenek?

  • Milyen sűrűn fogom ezeket a tevékenységeket csinálni? Mennyi ruha szükséges hozzájuk?

  • Milyen színeket szeretnék hordani ebben az évszakban? Ezek hogyan illenek egymáshoz?


Néhány kérdés a ruhákról:


  • Szívesen felvenném most azonnal ezt a darabot?

  • Kényelmes ez a ruha?

  • Jó érzés viselni?

  • Illik a többi kiválasztott darabhoz?

  • Mivel tudom majd párosítani?

  • Szeretem hordani ezt a ruhát?

  • Ha most látnám meg a boltban, még mindig megvenném?

  • Igazán jól érzem magam benne?

  • Beleillik ez a ruha abba az elképzelésben, amilyennek a ruhatáramat szeretném látni?

Próbálj fel minden darabot, amit szívesen beválasztanál a kapszulába, hogy lásd, hogyan érzed magad benne. Jó, ha össze is próbálsz ruhákat, hogy tudd, mennyire illenek egymáshoz. Nagyon fontos, hogy a kiválasztott ruhák jól kombinálhatóak legyenek, hiszen viszonylag kevés darabbal dolgozol, meg akarsz győződni róla, hogy fogod tudni őket együtt hordani.

Győződj meg róla, hogy minden, a kapszula ruhatárba beválasztott darabodat legalább két különböző dologgal fel tudod venni, de ha többel, akkor lesz igazán sokoldalú a kapszula.


Próbálj ki olyan összeállításokat is, amiket amúgy nem szoktál hordani! Nézd meg milyenek! Meglepően jó dolgok tudnak kisülni abból, ha két nagy kedvencedet összeházasítod.

Ha valami újat találsz ki, ami tetszik, akár fotót is készíthetsz magadról, hogy később inspirációként használd nehezebben induló reggeleken.


Csak nyugodtan


Nem muszáj egy szuszra összeállítanod a kapszulád. Nyugodtan tervezgesd napokig, hetekig... Amíg jólesik. Akár csinálhatsz is néhány fotót a "biztos, hogy benne lesz" és a "talán beválasztom" ruhákról, és amikor van egy kis időd, nézegesd át őket. Pinterestezz egy kicsit, gyűjts ötleteket, hogyan viselhetnéd majd a kiválasztott darabokat. Ezt nem csak a kapszula összeállításakor érdemes megcsinálni egyébként, hanem a 3 hónap folyamán bármikor, amikor egy kis frissítésre, új nézőpontra vágysz.


Viszont ne akarj tökéleteset alkotni! Érezd jól magad a kapszula összeállításakor! És legfőképpen: ne aggódj! Ez nem egy kőbe vésett törvény, csak néhány ruha. Ha menet közben kiderül, hogy valamit elnéztél, nyugodtan változtathatsz rajta. :)


Ezt ne csináld


Van egy dolog, amit viszont érdemes mindenképpen elkerülni. A tervezgetés, álmodozás, Pinterestezés nagyon jó dolgok. De néha elszaladhat velünk a ló.

Figyelj arra, hogy ne egy vágyálomnak csinálj ruhatárat, hanem a saját életedre szabd! Hiába imádod a sportos, laza öltözetet és van 500 pined arról, hogyan tudod kombinálni a kedvenc darabjaidat, ha a hét 5 napját egy irodában töltöd, ahol dresscode van. Akkor bizony muszáj lesz a biznisz daraboknak is helyet csinálni.

Vagy lehet, hogy odavagy a romantikus lányos darabokért, mert hát egyszerűen gyönyörűek... de amikor magadra veszel egy ilyet, csak feszengsz benne, mert sehogy sem érzed magad komfortosan az ilyesmiben.

Folytathatnám még a sort, de szerintem érted, hova szeretnék kilyukadni...


Amikor elkészült a kapszulád


Tüntess el a szekrényedből, vagy ahol tartod a ruháidat, minden mást! Amikor reggel eljutsz az öltözésig, ne lásd a többi, most ki nem választott darabodat, csak a kapszula ruhatár darabjait. Most csak ezekre szeretnél koncentrálni, hiszen ezért őket választottad. A többi pedig csak zavaró tényezőt jelentene. Úgyhogy pakold el őket! Meglátod, ennek nagyon nagy hatása lesz. Érdemes kipróbálni.


Mi lesz ebből? :)

A kapszula ruhatár összeállításának egyik eszköze, hogy nagyon tudatosan figyeled az öltözködéssel kapcsolatos élményeidet. Azt, hogy hogyan érzed magad a különböző típusú ruhákban, mikor milyen darabok után nyúlsz, egyáltalán miért veszel fel, vagy nem veszel fel egy-egy szekrényedben lógó darabot.

Ez nem csak a kezdetekben fontos, észre fogod venni, hogy ha egyszer elkezded igazán figyelni magad, hamarosan szokásoddá válik. S ahogyan változol te és az életed, úgy fogsz változásokat észrevenni a ruhákhoz fűződő viszonyodon és a ruhatáradat is ehhez fogod igazítani.


Nagyon fontos, hogy ha a három hónap alatt bármikor úgy érzed, hogy nem jól válogattad meg a darabokat, akkor nyugodtan variáld át a kapszuládat! Ne szenvedd végig az egész évszakot! Ha van ötleted, hogyan lehet jobbá tenni most azonnal a kapszulád, ne várj a következőig!

A te ruhatárad, a te szabályaid

Miután egyfajta kapszula ruhatárat már kipróbáltál, és kicsit belejöttél a dologba, könnyebben tudsz majd alakítani a kereteken. Találd ki a saját szabályaid, és ahogy egyre több tapasztalatot gyűjtesz, alakítsd őket úgy, hogy megfeleljenek az igényeidnek!

Végül úgyis te döntöd el, hogy milyen legyen a kapszulád. Próbálkozz, tapasztalj, alakíts a saját szabályaidon is! És élvezd a helyzetet! Hiszen ez a lényege az egésznek. :)

Kérdéseidet, megjegyzéseidet most is, mint mindig, várom lent kommentben.


Nóra




Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page