Tanúsítvány kisokos 

Global Organic Textile Standard (GOTS)

A GOTS világszerte vezető bio minőséget biztosító textilipari standard. Egy olyan, cégektől független tanúsítvány, mely az ellátásai lánc teljes egészét vizsgálja, az alapanyag termesztésétől kezdve, a környezetileg és társadalmilag felelős gyárátáson keresztül, egészen a ruha felcímkézéséig, ezzel biztosítva a minőséget a vásárlók számára.

A GOTS tanúsított ruhák nem tartalmaznak, a hagyományos ruhagyártásban megszokott, egészségre vagy környezetre káros anyagot, méltányos munkakörülmények között és környezetbarát eljárásokkal készülnek.

 

Soil Association

A Soil Association a legnyagyobb bio minőséget tanúsító szervezet az Egyesült Királyságban. A Soil Association logó láttán biztos lehetsz benne, hogy a textíliák bio termesztésből származnak, valamint olyan gyártásból, ahol szigorú környezetvédelmi és munkakörülményekkel kapcsolatos előíráskonak megfelelően készültek.

 

 

Fairtrade International

A Fairtrade International (FLO) egy nonprofit szervezet, mely a fejlődő országokbeli termelők és munkások helyzetét javítja fair kereskedelmi gyakorlat megteremtésével. A szervezet, cégektől függetlenül, ellenőrzi, hogy a fair kereskedelmi standardok ne sérüljenek. A Fairtrade megváltoztatja a hagyományos, sajnos kizsákmányoló üzletpolitikát,  jobb árakkal, megfelelő munkakörülményekkel és fair egyezségek létrejöttével. Lehetővé teszi a termelők és munkások számára, hogy több befolyásuk legyen saját életük felett és hogy eldönthessék, hogyan fektetnek be a jövőjükbe.

 

Fairtrade Foundation

A Fairtrade Foundationé a FAIRTRADE jelölés licence az Egyesült Királyságban. A Fairtrade International nemzetközi szervezet tagja.

 

WFTO

A World Fair Trade Organization a fair kereskedelem résztvevőinek az otthona: gyártóknak, forgalmazóknak, exportőröknek, nagy- és kiskereskedőknek, akik 100%-os elköteleződést mutatnak a fair kereskedelem iránt és betartják a WFTO 10 alapelvét.

A 10 elv: 1. lehetőség biztosítása a hátrányos helyzetű termelőknek, 2. átláthatóság és felelősségvállalás, 3. fair kereskedelmi gyakorlat, 4. fair fizetés, 5. gyermek- és kényszermunka elutasítása, 6. diszkrimináció elutasítása, nemek esélyegyenlőségének-, egyesülés szabadságának biztosítása, 7. jó munkakörülmények, 8. termelők és munkatársak fejlesztése, 9. a fair kereskedelem népszerűsítése, 10. környezet irányti tisztelet, környezetvédelem.

 

 

PETA

Ilyen tanúsítvánnyal a Zöld gardrób márkák közül a People Tree és az Organic Basics rendelkeznek. Minden biopamut, bio lenvászon és Tencel™ ruhájuk PETA tanúsított.

A PETA egy nemzetközi állatjogi nonprofit szervezet. Az általuk tanúsított ruhák fenntartható és környezetbarát anyagokból készülnek és garantálják, hogy a termék állatmentes ellátási láncon keresztül készült és teljesen vegán.

OEKO-TEX STANDARD 100

Ha egy textil terméken az OEKO-TEX 100-as logót látod, biztos lehetsz benne, hogy a ruha minden egyes részlete (nem csak az anyaga, de a cérna, gombok, stb. is) tesztelve voltak és nincs bennük semmilyen egészségre káros anyag.

Az OEKO-TEX vizsgálatokat független szervezet végzi. Ahhoz, hogy egy ruha megszerezze ezt a tanúsítványt, nagyon komoly feltételeknek kell megfelelnie, melyek túlmennek a nemzetközileg elfogadott egészségügyi követelményeken. 

Original on Transparent.png