top of page
Image by Elena Putina

Színtípusok
Tavasz - nyár - ősz - tél

Van olyan szín, amit viselve folyton megdicsérnek? Több ruhád lóg a szekrényben, ami tetszett, amikor megvetted, mégsem veszed fel soha? A színtípusod ismerete arra is jó lehet, hogy megtudd, ezek miért történnek, de segít a tudatos ruhatár kialakításában is.

Az, hogy ki mit lát szépnek, mindig a szemlélőtől függ, mint ahogy az is, hogy milyen öltözködéssel kapcsolatos tanácsokat tudunk magunkénak érezni. Azonban ezeket kipróbálni, eljátszani a színekkel és figyelni azt, hogy nekünk mi tetszik magunkon, nagyon érdekes és hasznos élmény!

Éppen ezért megkértük Mengyán Eszter színtanácsadót és fenntartható divat szakírót, hogy segítsen kicsit bepillantást nyernünk a színek világába. Az alábbiakban az ő írását olvashatod a színtípusokról.

A boltban pedig minden felsőruházat mellett megtalálod a "Színtípus" lenyíló ablakban, hogy Eszter mely típusoknak ajánlja leginkább az adott darabot.

3 tulajdonság, amire a színtípusok épülnek

Bár ma már többféle elnevezéssel találkozunk a színtípusokon belül, mindnek ugyanaz az alapja: a viselt színek legyenek tökéletesen harmonikusak veled. A hasonló a hasonlót vonzza. Amilyen fizikai adottságaid vannak, olyan tulajdonságú árnyalatok állnak majd a legjobban.

A bőrünk altónusa elárulja, hogy a hideg vagy meleg árnyalatok jobbak. A szemünk színének élénksége, a szem és bőr kontrasztja pedig segít abban, hogy eldöntsük, inkább élénk (telített) vagy tört (telítetlen) árnyalatok az ideálisabbak. A harmadik szempont, hogy mennyire tudunk sötét színeket viselni, vagy jobbak rajtunk a világos árnyalatok.

 

Ha az arcod közelében a megfelelő árnyalatokat viseled, sosem érzed majd sápadtnak, nyúzottnak magad, szebb lesz a bőrképed és jó érzés lesz tükörbe nézni. Tulajdonképpen a fizikai adottságaidhoz leginkább passzoló árnyalatokat keressük a színtanácsadás során.

Tél színtípus
 

Alaptulajdonságai: hideg, élénk, sötét.


A tél típusoknak a bőrük altónusa miatt a hideg színek állnak jól. Rajtuk a legszebb a fekete-fehér kombináció, de jól mutatnak a csillogó textúrákban. Nagyon élénk árnyalataik vannak: pink, királykék, vibráló citromsárga. A tél típus dolga szerintem egyszerű, ha szereti a fekete-fehéret. Csak egyetlen élénk árnyalat kell mellé pluszban, például egy élénk rúzs és már kész is.
 

Image by Sharon McCutcheon

Nyár színtípus

Alaptulajdonságai: hideg, tört, világos.

Ide tartozom. Ami a tél típusnak a fekete-fehér, az a nyár típusnak a szürke és törtfehér kettőse: sokkal lágyabb kontraszt. A szemük sosem olyan élénk, a bőrük viszont a hideg árnyalatokban kezd el élni. Nekem évek kellettek ahhoz, hogy meglássam, és felfogja az agyam, hogy a sötét árnyalatoknál sokkal frissebbek rajtam a világosabbak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek sötétebb színek a palettán, vagy nem viselem azokat. Inkább az arányokra figyelek.

Colorful Eggs

Tavasz színtípus

Alaptulajdonságai: meleg, élénk, világos.

A tavasz típus tökéletes ellentéte a nyár típusnak, így minden tanácsadás alkalmával elbűvöl ez az izgalmas, vibráló, életigenlő színekből álló paletta. A tavaszok sokszor meg is ijednek ennyi élénk árnyalattól, de a telekhez hasonlóan nekik sem kell papagájnak öltözni, elég egy élénk színnel feldobni a visszafogottabb szettet.

Image by Laura Briedis

Ősz színtípus
 

Alaptulajdonságai: meleg, tört, sötét.

Gyakran tapasztalom, hogy pont az ősz típusok nem szeretnének őszök lenni. Az ősz olyan öreges, fáradt színeket tartalmaz, hallom sokszor. Pedig az ősz típus nagyon is él a sütőtöksárgáival, récezölddel, puha mohaszínnel, varázslatos khakiben és bronzban. Ősznek lenni inkább tavasszal és nyáron kihívás, de a fátyolos lazacszín, a puha narancsok akkor is nagyon jó szolgálatot tesznek.

Pears

Ne feledd, mert nagyon fontos...

  • Nincsenek tiltólistás színek, minden színt viselhetünk, de vannak olyan árnyalatok, amik kifejezetten jól állnak majd, a többi kevésbé. Pl. tavasz típusoknak a narancsos piros árnyalatok, tél típusoknak a mélyebb, bordós piros.

  • Ha valami hivatalosan nem áll jól, attól még nyugodtan viselheted, szeretheted.

  • A színtípus nem köthető össze a stílusunkkal, a személyiségünkkel vagy az ízlésünkkel. Lehetnek drámai nyár típusok és nagyon vidám ősz típusok is.

  • A rendszer van érted, és nem te a rendszerért. Érezd jó magad a ruháidban. Ez a legfontosabb!

AMP_9580.jpeg

Mengyán Eszter vagyok. Újságíróként, bloggerként a fenntartható divatról mesélek a Holy Duck! blogon.


Rendszeresen tartok a fenntartható divatról és környezettudatos ruhatárról ismeretterjesztő előadást iskolákban, könyvtárakban, nagyvállalatoknál.
Az elmúlt években színtanácsadóként is segítem azokat, akiket érdekel a tudatosan felépített, színes ruhatár. Szerintem a színek egy új világot nyitnak meg sokak számára, fantasztikus élmény átélni tanácsadóként is, ahogy valaki végre önmagára talál egy-egy tökéletes árnyalat által.

 

Ha a fenti témák érdekelnek, keress nyugodtan!

bottom of page