top of page
Keresés

Természetes vs szintetikus ruhaanyagok - a nem is olyan egyszerű választás - 2. rész



Folytatjuk a múlt héten elkezdett témát. Ha lemaradtál az első részről, most elolvashatod, mielőtt tovább haladnál ebben a bejegyzésben.


A természetes anyagok jobbak... bizonyos dolgokban


A természetes ruhaanyagoknak megannyi csodás tulajdonsága van. Persze típustól függően ezek eltérőek lehetnek. De nagy általánosságban elmondhatók róluk a következők:

Mindenekelőtt nem csak szépek, de jó érzés is viselni őket, főleg a bőrünk számára.

Környezetbarát az előállításuk. (Persze, hogy ez igaz-e, attól is függ, hogy milyen anyagokkal kezelték őket.) Nem okoznak allergiát, míg a műanyagok, vagy a vegyszerek az érzékeny bőrt irritálhatják. (Bár az állati eredetűek esetében is előfordulhat ilyesmi).

Légáteresztőek és jó a nedvszívóképességük, így egyrészt nem is izzadunk, úgy bele a természetes anyagú ruhákba, másrészt el tudják vezetni a nedvességet, ami így el tud párologni. A selyem és a gyapjú pedig például segít a testhőmérséklet szabályozásában: télen melegítenek, nyáron segítenek hűteni a testet.

Még egy nagy előnye a természetes anyagoknak, hogy biológiai úton lebomlanak.

Minden jó tulajdonságuk mellett azonban az is igaz, hogy nem tudnak mindent.


Van amiben a műanyag a nyerő


Lássuk be, akárhogyan is csűrjük-csavarjuk, a műanyagoknak van helye a mai világunkban, egyrészt, mert csináltunk nekik, másrészt, mert sokszor tényleg jól jönnek.

A szintetikus anyagoknak van olyan tulajdonsága, amivel a természetes anyagok egyszerűen nem rendelkeznek: például lehetnek vízállóak (egy búvárruhánál, vagy a gyerek esőruhájánál ez pl. nem jön rosszul), vagy lehetnek nagyon-nagyon rugalmasak.

Ráadásul az is mellettük szólhat, hogy egyre több az újrahasznosított műanyagból készült ruhatermék. Egy PET palackokból készült kabát például határozottan pozitív felhasználási módja az egyszerhasználatos eldobható műanyagoknak.


Van, hogy a kettő együtt működik a legjobban


A rugalmasság egy jó példa erre.

Sok természetes anyaghoz adnak elasztánt, hogy az anyag rugalmas legyen, ami azért nagyon hasznos, mert így nem csak kényelmesebb lesz viselni, hanem megakadályozza azt is, hogy kinyúljon az anyag.

Ha van egy leggingsed, ami 100% pamut, azon nagyon hamar meg fog látszani a térded helye, ahogy mozogsz, mert ott kinyúlik. Ha azt akarod, hogy újra felvegye az eredeti formáját, mit teszel? Kimosod. És akkor visszaugrik. (Egy darabig. Egy idő után persze ki tud nyúlni véglegesen.) A túl sok mosás viszont egyáltalán nem környezetbarát. Ha viszont elasztánt adnak az anyaghoz, akkor nem nyúlik ki és sokkal többször tudod hordani mosás nélkül, meg összességében is, anélkül hogy végleg kinyúlna.

Azonban a kevert anyagok megnehezíthetik a ruha majdani újrahasznosítását, újrafeldolgozását. Ez egy teljesen másik téma, ami nagyon érdekes, de sajnos még nem sokat tudok róla. Mindenképpen lesz még szó róla itt a blogon a jövőben.


A növényi vagy állati dilemma


És ha nem lenne elég, hogy választanunk kell természetes és szintetikus anyagok, valamint termesztési, gyártási eljárások között, akkor még képbe jönnek az állatok, az ő jogaik, érzéseik is.

Ez is egy olyan dolog, amit mindenkinek magának kell eldöntenie. Sok érv szól a vegán ruhák mellett, legfőképpen az állatok védelme. De vannak ellenérvek is, mint pl. az, hogy sok vegánnak kikiáltott termék egyszerűen csak műanyagból készül, egyáltalán nem környezetbarát módon. Akárcsak az újrahasznosítás, ez is egy teljes másik témakör, amibe érdemes lehet egyszer jobban beleásnunk magunkat.


Nincs 100% jó és 100% rossz sem


Ez a történet is olyan, mint bármelyik másik az életben. Nincs olyan, hogy a természetes anyag egyértelműen jó, a szintetikus pedig egyértelműen rossz. Minden helyzet más, minden választást külön kell átgondolni. Viszont jó, ha minél több információ van a birtokunkban, hogy minél jobb döntést hozhassunk. Ezért született meg ez a bejegyzés is.


Választanunk pedig kell, ez biztos


Ne is ringasd magad abba a hitbe, hogy neked vagy nekem nem kell választanunk. Amikor megveszünk valamit, letesszük a voksunkat a pénzünnkel mind az anyag, mint pedig a gyártási körülmények mellett, akkor is, ha csak szín vagy szabás alapján választottunk.

A Zöld gardróbban a legjobb tudásunk szerint választunk ki minden darabot, így jó kiindulópont lehet számodra, ha ruhát keresel magadnak. De sose felejtsd el, hogy mind mások vagyunk. Ami nekünk a legjobbnak tűnik, lehet, hogy a te életedben nem lesz az. És ez így van jól. :)


Van kérdésed, hozzáfűznivalód a témához? Oszd meg velünk lent kommentben!


Nóra




Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!

bottom of page