top of page
Keresés

2022-ben vásároljunk ruhát úgy, mint a hatvanas években!

Gondolatkísérlet




Mi kerül ezen ennyibe, avagy adjuk meg a ruháknak azt, ami jár!


Pár éve olvastam Anushka Rees 2016-ban megjelent The Curated Closet című könyvében, hogy az 1960-as években egy átlagos amerikai nő kevesebb, mint 25 ruhadarabot vásárolt évente, és ezekre a jövedelmének 10%-át költötte, miközben manapság egy hasonló körülmények között élő amerikai nő körülbelül 70 ruhadarabot vásárol évente, és erre a 70 darabra a jövedelmének kevesebb, mint a 3.5%-át költi.


A hatvanas évek Amerikája nehezen lefordítható a hatvanas évek Magyarországára, de ha anyáinkkal beszélgetünk, kaphatunk egy képet arról, hogy azokban az években a ruhavásárlás egyáltalán nem egy megszokott szombat délelőtti program volt, sokkal inkább ünnepi és különleges alkalom, így ha nem is tűpontosan stimmelnek az arányok, valószínűleg hasonlót tapasztalt az előző generáció itthon is:


Kevesebb ruhadarabhoz jutottak hozzá, lényegesen magasabb áron.

Nézzük is meg egy kicsit közelebbről, hogy mit jelent a fenti összehasonlítás!


Tegyük fel, hogy a havi jövedelmem 300.000 Ft, azaz az éves 12 x 300.000 Ft = 3.600.000 Ft. Ennek a 3.5%-a 126.000 Ft, és ha ebből 70 db ruhát vásárolok, átlagosan 1.800 Ft-ot költök egy darabra.


1.800 Ft-ba kerül a Starbucksban egy kávé-süti uzsonna, ha szerencsénk van, de még az is simán lehet, hogy nem fog beleférni.





Mikor szoktunk hozzá ezekhez az árakhoz, és miért hördülünk fel, ha valami ennek, ne adj isten, a tízszeresébe kerül?


Ha a 60-as években lennénk hasonló havi jövedelmi szinten, akkor 360.000 Ft-ot költenénk 25 ruhadarabra, azaz átlagosan 14.400 Ft-ot. Ez 60 évvel ezelőtt még teljesen normális volt. Nemcsak az, hogy a jövedelmünk nagyobb részét fordítjuk ruhára, hanem az is, hogy sokkal kevesebb ruhadarabot vásárlunk.


Sajnos a fast fashion boltok hozzászoktattak minket a nyomott árakhoz, és ezzel egy csomó más szokást is felvettünk: kevésbé meggondoltan vásárlunk, olyat is megveszünk, amire semmi szükségünk, halmozunk, kidobunk, kinőjük a szekrényünket, leárazást naptárunkba vésünk, aztán jól megsértődünk, ha jön egy tervező, egy alkotó, és a megszokottnál magasabb árat ír az árcédulára. Mert mikerülezenennyibe, meg rajtamnemfogmeggazdagodni, biztosanjónagyazárrés, ésatöbbi.


Nálam a ruhák élettartama elég hosszú, és erre büszke is vagyok. A legrégebbi ruhadarabom egy ciklámen fast fashion felső, amit 2003-ban vettem 4.990 Ft-ért.

Most, 18 évvel később, ha bemennék ebbe az üzletbe, tudnék ennyiért venni egy felsőt, és ez elgondolkodtató.


Hogy lehet az, hogy se egy étteremben nem tudok megebédelni annyi pénzből, mint 2003-ban, sem az élelmiszerboltban nem tudok bevásárolni, lakást venni meg pláne, de bezzeg a ruha ugyanannyiba kerül?

Azt már sok helyen olvashattuk, láthattuk, hogy kik és hogyan fizetik meg azt, hogy nekünk ez a hamis olcsóság illúziónk meglegyen, ezért erre most nem is szeretnék kitérni.



Csak egy gondolatkísérletre hívnék meg mindenkit: mi lenne, ha egy kicsit hatvanas éveket játszanánk?


Nem kell sokáig, először elég csak egy hónapig. Ez azt jelenti, hogy abban a hónapban a jövedelmünk 10%-át költjük el ruhára, de mindössze két darabot veszünk. Olyan két darabot, amit előtte jó sokáig nézegetünk, átgondoljuk alaposan, hogy mivel tudnánk felvenni, hányféle különböző szettet tudnánk vele elkészíteni a saját ruhatárunkból.


Dédelgetnénk a gondolatot, hogy milyen alkalomra viselnénk, elképzelnénk magunkat benne, megterveznénk a sminket és a kiegészítőket. Rákészülnénk az egészre, ünnepélyessé tennénk. Kitűznénk egy célt, hogy mikor ajándékozhatjuk meg magunkat ezzel a csodával. És utána ugyanezzel a szemlélettel használnánk, és gondoskodnánk róla.


Ez a ruhadarab sosem lenne a földre dobva, vagy valamivel összemosva, mert pontosan az értéke miatt nem engednénk meg magunknak (vagy valaki másnak), hogy hanyagul bánjunk vele. Mindig emlékeznénk a vásárlás körülményeire és előzményeire.


Van kedvetek kipróbálni?



Helló,én Zsu vagyok és van egy enyhe gardróbmániám.😂

Érdekel,hogy kinek mi van a ruhásszekrényében, miért és hogyan.


Szívesen beszélgetek

▫️a tudatos gardróbról

▫️a kapszulázásról

▫️szelektálásról

▫️rendszerezésről

▫️a divat körforgásáról

▫️fenntarthatóságról

▫️öltözködős appokról


És természetesen bármikor boldogan bekukkantok a szekrényedbe, ha tanácsra vagy rendszerre van szükséged.





Tetszett a bejegyzés? Kövess minket az Instagramon és a Facebookon, ahol nap mint nap hasonló témákról beszélgetünk!



Fotók: Wix, Unsplash.



bottom of page